5 august 2020, 5:41

Descoperă România. Casa Negustorească din Sibiu, un monument istoric inestimabil

Despre Casa Negustorească din Sibiu cercetătorii ne spun că ar putea fi poziționată în istorie prin intermediul resturilor unui pinion de origine gotică. Acesta ar fi fost descoperit în podul locuinței amplasate pe strada Turnului la numărul șapte, în una dintre cele mai impresionante zone ale centrului vechi.

Monument istoric considerat inestimabil, casa sibiană este și în ziua de astăzi o constucție notabilă pentru peisajul urban din prima capitală europeană a țării noastre. Masivitatea acoperișului, cât și forma deosebită a construcției sau o parte din elementele arhitecturale prezente aici sunt dificil de observant în alte părți din țara noastră.

Sursă foto: news.ro

Conform celor de la daciccool.ro arhitectul pe nume Ioan Bucur amintește de această construcție în lucrarea sa Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu – Centrul Istoric drept o cladire trapezoidala, cu fatada spre piateta de la intersectia strazii Turnului cu alte trei strazi. Fatada este organizata pe patru axe, cu usi cu obloane pline si panou de lemn pentru amplasare firma (realizate in jurul anului 1900). Acoperisul inalt, in trei ape, cu coama paralela cu fatada, prezinta doua lucarne ochi. Aripa dinspre fatada laterala, mai acuta, este acoperita cu olane. La parter se pastreaza plafoane refacute cu boltisoare pe sina metalica. (…) La etaj este un coridor acoperit semicilindric si cu doua travee in cruce.

O pictură murală din secolul XVI-lea, un pinten de cavaler, un ban de aur din anul 1572 sau urmele unui vechi cuptor din cupru se numără printre decoperirile făcute în acestă zonă de arheologi. Tot aceștia amintesc de trecutul casei, ceva mai amplu, pentru a înțelege istoria recentă.

Sursă foto: libertatea.ro

Edificiul a fost pentru o perioadă de timp (sec XX) în grija celor de la Asociația Măcelarilor, vreme în care la parter se găseau mai multe spații comerciale. Pentru ca mai apoi casa să devină reședința îndrăgitei pianiste Maria Klein Hintz sau a negustorului romîn Ilie Floasiu. Acest parcurs fiind cel de până la naționalizarea clădirii de către regimul comunist.

În ziua de astăzi edificiul aflat pe un teren de 196 metri pătrați (189 ocupați de imobil) se află într-un proces de restaurare sistat, ce durează din anul 2007, dar care a reușit totuși să-l salveze de la dispariție.

Trebuie să știi că dacă ai ajuns în zonă, lista obiectivelor turistice poate continua cu o închisoare, o mănăstire, prima fabrică de bere din țara noastră, prima spălătorie chimică din orașul Sibiu și lista poate continua. Astfel, putem concluziona simplu, pe această arteră din Sibiu a fost scrisă o pagină importantă pentru negoțul transilvănean.

Sursă foto cover: daciccool.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.