24 aprilie 2024, 19:15

Descoperă România. Casa și viața lui Ion Pop Reteganul. „Să mă renasc de 100 de ori tot învăţător m-aş face”

Ion Pop Reteganul s-a născut pe data de 10 iunie în anul 1853. Acesta a fost de-a lungul vieții pedagog, prozator, folclorist și publicist rămânând în istorie așa cum l-a descris Ion Mușlea „cel mai mare folclorist al Ardealului”. 

Sursă foto: rasunetul.ro

Județul Bistrița Năsăud are multe bogății, unele mai puțin cunoscute, printre acestea, în județul Reateag mai exact la numărul 24 se găsește o casă țărănească cu prispă, ridicată în anul 1866. Aceasta a devenit muzeu în anul 1955. Construită de către tatăl folcloristului Ion Pop Reteaganul, acesta este locul în care a copilărit și după mulți ani a ieșit la pensie.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

În muzeu se pot observa astăzi o parte din obiectele persoanele ale acestuia printre care și patul, masa, dulapurile pline de cărți, cufărul și multe altele. Vizitatorii însă pot observa aici și cărțile, revistele, planurile pentru lecții și multe alte lucrări ieșite din mâinile cărturarului.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Casa este împărțită în trei încăperi și un hol aflat la intrare. În cel din urmă se găsesc două vitrine cu lucrările lui Ion Pop Reteganul, dar și diverse fotografii de familie. Prima încăpere din edificiu este chiar biroul de lucru al folcloristului, care a fost păstrat în conformitate cu amenajarea făcută de soția acestuia.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

Aici au fost păstrate masa de lucru, biblioteca personală, scaunul și o masă așezată în mijlocul camerei pe care este deschisă „Revista ilustrată”.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

La aceasta a fost redactor pentru o perioadă de timp Ion Pop Reteganul, dar este și revista la care a publicat Octavian Goga prima sa poezie. În cea de a treia cameră au fost expuse obiectele de mobilier sau de uz casnic pe care le-a folosit familia pe parcursul vremii.

Sursă foto: bistritaturistica.ro

Despre viața lui Ion Pop Reteganul se știe că în anul 1873 luna februarie se pregătea să termine studiile pentru a deveni învățător. Însă, pentru că era văzut ca un elev excepțional i-a fost oferit un post de învățător în județul Sibiu, comuna Orlat. Așadar, acesta a fost începutul pentru următorii 30 de ani din viața învățătorului care a activat în mai multe județe din România, fiind pasionat în acest timp și de „culegerea folclorului” din fiecare zonă în care ajungea. Din anul 1876 și până în anul 1892 a fost director peste mai multe unități de învățământ, iar la final a ieșit la pensie.

Astfel odată ajuns la pensie se putea mândri cu organizarea a cinci școli, contribuind astfel neîncetat la dezvoltarea altora. „Să mă renasc de 100 de ori tot învăţător m-aş face, căci nu există o mai frumoasă carieră pe pământ ca aceea de învăţător”, conform aici.

Sursă foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro

În anul 1878 a publicat în revista „Șezătoarea. Foaia poporului român” un fel de versificare după povestea „Toarceți fete, c-a murit Baba Cloanța”, pentru ca ceva ani ma târziu să o includă în prima parte din volumul său „Povești ardelenești din popor adunate”, care s-a bucurat de un real succes. Chiar Vasile Alecsandri îi transmitea de la Paris că le-a citit cu drag și l-a îndemnat să continue „preţioasa culegere şi publicare, menită a ocupa un loc însemnat în tezaurul literaturii populare, îndeplinind astfel una din cele mai folositoare misiuni ale unui om care îşi iubeşte neamul”, conform aici.

Sursă foto: e-communio.ro

Pentru cei care doresc să viziteze Muzeul memorial „Ion Pop Reteganul” trebuie să știe că acesta se poate vizita între lunile Octombrie și Martie în intervalul orar 9:00 respectiv 17:00, iar între lunile Aprilie respectiv Septembrie în intervalul orar 10:00 respectiv 18:00.

Sursă foto cover: bjbn.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE