23 martie 2024, 16:12

Descoperă România. Casa și viața lui Marin Preda, la 39 de ani de la moartea scriitorului

Pe data de cinci august a anului 1922 în satul Siliștea Gumești venea pe lume Marin Preda, scriitor postbelic și director la editura „Cartea Românească”. Cunoscut pentru operele sale literare și pentru opoziția față de regimul comunist, în anul 1980 a lansat ultimul său roman „Cel mai iubit dintre pământeni”. Această lucrare reprezintă o adevărată critică la adresa comunismului, tocmai de aceea romanul a fost scos din absolut toate librăriile sau bibliotecile în acea perioadă. 

Sursă foto: beheader69.wordpress.com

În satul natal al scriitorului, din județul Teleorman, se găsește Centrul memorial „Marin Preda” însă acesta nu este amenajat în casa familiei. Din păcate locuința cu o mare încărcătură istorică la care se întorcea adesea Marin Preda, deși se găsește pe „Lista monumentelor istorice” a fost lăsată în paragină.

Sursă foto: corbiialbi.ro

Centrul memorial este amplasat în școala din sat ridicată în anul 1910, la care a învățat Marin Preda timp de șapte ani. Turiștii pot observa aici ziarele cu primele publicații ale scriitorului, diverse documente, fotografii și chiar obiectele personale ale acestuia. Centrul deschis publicului în anul 1982 încearcă să „proiecteze” curioșilor o parte din momentele importante ce s-au desfășurat în viața autorului.

Sursă foto: beheader69.wordpress.com

Din anul 1975 scriitorul se mută la București pe strada Alexandru Romano numărul 21, însă nu uită niciodată să-și viziteze satul natal. Printre cele mai importante opere ale lui Marin Preda, amintim anul 1942 când publică în luna aprilie „Părlitu” în ziarul Timpul, iar mai apoi „Salcâmul”, „Noaptea”, „La câmp” și așa mai departe. În 1943 este publicată „Colina” de această dată la ziarul „Vremea războiului”. Tot în acea perioadă Marin Preda participă la mai multe ședințe ale cenaclului Sburătorul (Eugen Lovinescu se afla la conducere pe atunci) cu nuvela „Calu”. Lucrare care a reușit să atragă simpatia celor prezenți.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Între anii 1943 respectiv 1945 scriitorul a fost trimis în armată, experiență despre care a scris ulterior mai multe romane precum „Viața ca o pradă” sau „Delirul”. În anul 1955 Marin Preda publică volumul întâi din Moromeții și mai apoi în anul 1967 al doilea volum al romanului. Pentru această lucrare în anul 1956 îi este acordat Premiul de Stat.

Odată cu înaintarea în vârstă a fost ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, pentru ca mai apoi să fie director la Editura Românească, funcție ocupată până în anul 1980. În acest an publică și ultimul sau roman intitulat „Cel mai iubit dintre pământeni”. Pe data de 16 mai a fost descoperit mort la așa numita „vilă de creație” utilizată de scriitori din Palatul Mogoșoaia. Conform mai multor surse deschise chiar familia marelui scriitor este de părere că moartea acestuia nu a fost o pură întâmplare ci a survenit în perioada imediată a publicării ultimului roman. Mormântul lui Marin Preda poate fi găsit pe Aleea Scriitorilor din cunoscutul cimitir bucureștean Bellu.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Sursă foto cover: ziarulcontrapunct.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol