31 martie 2020, 0:41

Descoperă România. Cascada Duruitoarea, cunoscută drept colțul de rai din Masivul Ceahlău

Situată în Masivul Ceahlău la o altitudine de aproximativ 1.270 de metri se găsește cascada Duruitoarea. Aceasta este o cădere de apă formată pe pârâul Rupturii, iar despre cel din urmă știm că izvorăște din golul alpin, mai apoi se varsă în Valea Schitului și în final în Lacul Bicaz. Cascada este considerată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip peisagistic, fiind cunoscută sub denumirea de Duruitoarea este o cadere de-a dreptul fascinantă de apă ce ajunge la o înălțime de circa 25 respectiv 30 de metri înălțime. 

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Mulțumită debitului de apă pe care are de la Pârâul Rupturii, împreună cu afluenții săi și bineînțeles datorită căderii puternice a apei de la o înălțime de circa 100 de metri, zgomotul asurzitor pe care-l produce cascada se aude de la foarte mare depărtare. Din acest motiv se consideră că i-a fost dat și numele cascadei. Însă cei care s-au îndrăgostit de acest loc precizează că atunci când vremea este una ploioasă și debitul pârâului Rupturii este cu mult peste limita normală, zgomotul produs de cascadă crește și mai mult în intensitate.

Sursă foto: montaniarzi.ro

La baza cascadei Duruitoarea a fost realizată o scara confecționată din lemn pe care se facilitează accesul celor interesați pentru circa 30 de metri până la o platformă care desparte căderea de apă în două coloane diferite. În prima zonă a cascadei apele pârâului au reușit să sape sau mai concret să erodeze marmitele fluviale, iar în cea de-a doua zonă apa este răsfirată precum un evantai peste stâncă la o înălțime de aproximativ cinci metri.

Sursă foto: montaniarzi.ro

Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai vizitații atracții turistice din iubitul Parc Național Ceahlău. Pentru a ajunge la impresionanta cădere de apă curioșii trebuie să urmeze traseul marcat printr-o cruce roșie care coboară dinspre cabana Dochia spre stațiunea Durău. Despre traseu putem preciza că are o lungime de aproape șapte kilometri și jumătate, iar diferența de nivel este de până la 950 de metri. Pentru a parcurge acest drum avem nevoie de puțină condiție fizică întrucât timpul aproximativ până la final este de la patru ore și jumătate până la cinci ore, gradul este unul mediu spre dificil. Pentru cei care sunt pasionați de alpinism sau doar îndrăgostiți de munte, cascada de aici rămâne una dintre cele mai frumoase din România.

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Tocmai pentru că traseul este unul care necesită ceva mai mult timp la baza căderii de apă a fost amenajat un loc special pentru popas. Aici sunt amplasate două mese confecționate din metal care beneficiază de bănci din lemn. Aici oamenii se pot odihni, pot lua o gustare sau se pot relaxa puțin pentru a stânge noi forțe necesare la o viitoare ședință foto. După toate acestea doritorii pot merge mai departe pe traseu spre Cabana Dochia, însă este foarte important să nu uităm că traseul este unul dificil, iar pe timp de iarnă este strict interzis.

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Nici fauna din zonă nu trebuie uitată, din complexitatea acesteia putem să reliefăm existența animalelor precum cocoșul de munte, lupul, ursul carpatin, capra neagră și vipera, însă nici flora nu este una de ignorat, fiind remarcantă prin existența florii de colț.

Sursă foto: ontheroad.ro

Turiștii care ajung până la finalul traseului foarte solicitant sunt de-a dreptul încântați de priveliștea spectaculoasă. Imaginea cascadei Duruitoarea este una care surprinde pe oricine din prima, iar timpul aici trece foarte repede, așa că după ce oamenii ajung înapoi în stațiune le rămâne energia pozitivă strânsă pe traseu, buna dispoziție și amintirile de-a dreptul remarcabile.

Sursă foto cover: bloguldecalatorii.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.