20 mai 2024, 6:21

Descoperă România. Cașoca, cascada ascunsă din Buzău

Despre zona de munte a județului Buzău se știe deja că are pe lângă lacurile foarte cunoscute de către turiști și două căderi de apă de-a dreptul impresionante și mai exact Șipot și Pruncea. Cascadele reușesc să impresioneze prin frumusețea lor și a peisajului, mai ales că ele nu sunt de mari dimensiuni.

Sursa foto: cronicaromana.net

De exemplu cascada Pruncea – Cașoca este considerate ca fiind cea mai frumoasă cădere de apă din județul Buzău, fiind situată la circa zece kilometric de Barajul Siriu. Denumirea de Cașoca se spune că a fost pomenită pentru prima dată într-un hrisov de pe data de 17 decembrie a anului 1534 dat chiar de către Vlad Vintilă. „Io Vlad Voevod..dat-am domnia mea, această formă domniei mele, lui Slivila şi Stanciu şi lui Nan, ca să le fie lor moşie la Sibicii pentru că iaste a lor bătrâna şi muntele ce se cheamă Tega şi Caşauca”, conform cronicaromana.net.

Sursa foto: youtube.com

Despre cascadă se spune și că reușește să surprindă prin peisajul în care este localizată, dar mai ales prin liniștea locului deranjată doar de zgomotul puternic al apei. Căderea de apă măsoară aproximativ 17 metri, iar întreg bazinul pârâului Cașoca beneficiază de o suprafață de circa 5990 ha, dintre care trei sferturi se pot găsi pe latura stângă a apei, iar numai o pătrime  pe latura din dreapta. Întregul bazin este împădurit cu brad, molid și fag.

Undeva în partea stângă a cascadei există chiar și o deschizătură în jurul căreia a prins viață o lengendă care-l are în rolul principal pe haiducul Gheorghilaș. Mai exact Negoiță Gheorghelaș a făcut parte din oaștea lui Tudor Vladimirescu, iar despre el se spune că stăpânea aceste meleaguri.

Sursă foto cover: informatii-romania.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol