CITIRE

Descoperă România. Castelul Banffy, un loc „electr...

Descoperă România. Castelul Banffy, un loc „electrizant”

În județul Cluj mai exact în Bonțida se găsește un castel care ilustrează cu exactitate stilul baroc din Transilvania. Pe locul unde se află acum edificiul înainte exista o reședință nobiliară atestată documentar încă din anul 1640.

Castelul a fost construit de către Dionisie Banffy al II-lea. Acesta și-a dorit ca la final construcția să fie în formă de „L” bine fortificată, iar zidurile din interior să fie în formă dreptunghiulară cu turnuri înalte la porțile intrării. Pivnița castelului reprezintă o parte importantă deoarece tavanul a fost construit în formă de boltă cilindrică din cărămidă, iar pereții sunt făcuți din piatră, ușile fiind realizate în stil renascentist. Acestea sunt puține dintre detaliile cunoscute deoarece castelul a fost distrus parțial în perioada războaielor, ba chiar a fost utilizat ca bază militară. În secolul XVII s-a început și reabilitarea care a dus la o extindere a clădirii tot în stil renascentist.

Sursă foto: stiridecluj.ro

În acea perioadă s-au făcut investiții și pentru realizarea unui parc în jurul castelului care să urmeze stilul Parcului Versailles. Despre acesta se știe că avea terase lungi, atmosfera era una aerisită și aleele erau simetrice. Deși cu timpul parcul a rămas fără splendoarea de altă dată, astăzi se mai pot observa urmele arhitecturale cu modele de romanticism.

Edificiul de la Bonțida a avut cel mai mult de suferit în secolul al XX-lea. Mai exact în anul 1944 a fost transformat în spital de companie. A fost jefuit și devastat în nenumărate rânduri de către trupele germane ca o formă de răzbunare la atitudinea politică a proprietarului din acea perioadă, contele Miklos Banffy. Acesta inițiase diverse negocieri între România și Ungaria pentru a face front comun împotriva Germaniei.

Sursă foto: europafm.ro

În momentul de față castelul este deschis pentru vizitare zilnic între orele 9:00 – 19:00 și are o taxă de intrare modică în valoare de trei lei. Accesul până la castelul de pe malul drept al Someșului Mic se face de pe drumul național care duce spre comuna Bonțita, situată la 30 de kilometri de orașul Cluj – Napoca.

Există și o legendă conturată în jurul castelului conform căreia o prințesă ce a trăit aici trăia o poveste de dragoste cu un tânăr din exterior. Deoarece a fost văzută de un grăjdar pe când se furișa pentru a se întâlni cu omul iubit, ca să nu fie dată de gol, l-a făcut pe grăjdar să o iubească și apoi l-a ucis. De atunci se spune că spiritul grăjdarului a bântuit castelul.

Sursă foto: stirileprotv.ro

În urmă cu aproximativ cinci ani castelul Banffy a intrat în atenția oamenilor din România, deoarece aici este organizat an de an festivalul Electric Castle. Acest eveniment aduce în curtea castelului anual zeci de mii de oameni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.