În cea de a doua parte a secolului XVIII-lea Ugron Istvan împreună cu soția sa Anna Banffy s-au mutat pe o moșie aflată în zestrea baronesei și au reușit să creeze ramura familiei Ugron din Zau de Câmpie. Cei doi au avut patru copii, moștenitorul domeniului Miklos Ugron a murit prematur, iar moșia a fost trecută pe numele fratelui său Istvan, care ocupa funcția de consul în Tbilisi.
La circa nouă ani de când a moștenit locul Istvan a hotărât să ridice aici un castel. Edificiul acestuia a fost numit Castelul – Calendar și deși este un monument deosebit puțini oameni au auzit de existența lui, iar turiștii nu-l vizitează.
Pe una dintre fațadele acestui castel este amplasată o placă comemorativă ce poartă o inscripție de pe care aflăm că proiectantul acestui edificiu a fost baronul Janos Banffy. Mai exact mesajul amintește că edificiul este construit de Istvan Ugron din zona Obrănești, ministru și ambasador al Ungariei și Austriei, iar construcția a fost ridicată cu ajutorul desenelor făcute de cumnatul său Janos Banffy, 1909.
Conform datelor păstrate de-a lungul timpului lucrările au avansat greoi, iar castelul a fost terminat abia în 1912. Despre mobilarea acestuia se știe că a fost făcută în anul 1918 când proprietarul a ieșit la pensie. Castelul a fost ridicat după modelul unui calendar, adică beneficiază de 365 de ferestre asemenea zilelor anului, are patru turnuri ca numărul de anotimpuri, 52 de camere la fel ca numărul săptămânilor dintr-un an, șapte terase precum zilele săptămânii și exact 12 holuri ce simbolizează lunile anului.
Castelul este realizat în formă de L și are aproximativ 50 de metri lungime, despre aripa lungă se știe că este realizată din două șiruri cu încăperi în timp ce aripa perpendiculară are unui un șir. Subsolul este asemănător, iar la trei colțuri castelul are turnuri cu forme și dimensiuni diferite. Despre fațade se știe că au terase cu diverse forme, iar la intrarea principală chiar deasupra a fost realizată o terasă pe care se ajunge după trecerea printr-un arc în acoladă supra dimensionat. Chiar în partea de sus a acestui arc este amplasat blazonul familiei Ugron sculptat în piatră.
La parter se găsește un element reprezentativ pentru hotul central, scara principală. În jurul acestui hol sunt amplasate fostele camere importante ale castelului precum salonul oriental, salonul turn hexagonal, două saloane mai mici și sufrageria care ajunge aproape la dimensiunea salonului oriental. În partea din spate a holului principal a fost creat un bufet, iar în dreapta se găsește salonul de pipe, un șir de camere de lucru și sala turnului rotund. În aripa mai mică a edificiului au fost amenajate dormitoarele și o sală specială pentru micul dejun.
Există și o legendă conform căreia pe când a fost în Rusia Istvan Ugron s-a îndrăgostit de o fiică a țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, dar atunci când au ajuns bolșevicii la putere în 1917 toată familia țarului a fost omorâtă. Așa că baronul plin de suferință și cu inima sfâșiată s-a retras pentru totdeauna din viața publică.
În perioada comunismului Castelul – Calendar a fost luat de stat și de-a lungul timpului a primit mai multe destinații. Printre acestea se numără anul 1954 când aici a fost un centru de colectare a cerealelor, mai apoi între anii 1954 respectiv 1959 a fost școală, între 1959 și 1962 a devenit liceu economic, iar din anul 1963 până în anul 2012 aici a fost amenajată o casă de copii.
În ziua de astăzi Castelul a fot inclus pe lista monumentelor istorie din țara noastră fiind inclus în patrimoniul Consiliului Județean Mureș. Însă, din păcate, din cauza neglijenței autorităților edificiul s-a degradat destul de tare având în prezent nevoie de lucrări de reabilitare. În anii trecuți autoritățile chiar au venit cu promisiunea că vor accesa fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Deși clădirea este închisă vizitatorii se pot plimba prin curtea acesteia având posibilitatea și să o admire de la distanță.
Sursă foto cover: facebook.com
Comentariile sunt oprite pentru acest articol