25 aprilie 2024, 13:19

Descoperă România. Castelul contelui Teleki, cancelar al Transilvaniei de altădată

În comuna Gornești județul Mureș se găsește castelul Teleki ridicat între anii 1771 și 1778. Acesta este cel mai important edificiu realizat de barocul transilvănean și beneficiază de un parc înfrumusețat cu statuetele mai multor personaje mitologice. Construit în formă de U are corpul central destul de proeminent și adăpostește la parter o scară de onoare. 

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Premergătorul castelului din ziua de astăzi este castelul medieval fortificat despre care se face referire într-un document din anul 1477 drept „Castellani castelli Gorneşti”, fiind ridicat din dorința lui Istvan Erdely între anii 1462 respectiv 1465.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Mai apoi regele Matei Corvin a numit într-un document regal din anul 1478 aceeași clădire, castel. În anul 1685 cancelarul contele Mihaly Teleki a obținut vechiul edificiu pentru ca mai apoi între anii 1772 respectiv 1782 contele Laszlo Teleki să demoleze vechea construcție și să construiască castelul actual.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Despre numele Teleki se știe că este unul marcant pentru istoria Transilvaniei și a Ungarei întrucât membrii acestei familii aristocrate s-au implicat de-a lungul timpului atât în domeniul cultural cât și în cel politic – administrativ. Mihaly Teleki a fost numit conte al Sfântului Imperiu Roman obținând titlul chiar de la împăratul Leopold I.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Între anii 1686 și 1687 sunt făcute nenumărate modificări la edificiul din Gornești, printre care putem aminti ridicarea unei noi aripi, dar și înălțarea sau decorarea turnurilor cu piatră sculptată conform stilului Renașterii transilvănene. Printre memoriile sale se amintește adesea despre impresionantele de grădini cu flori și legume. Teleki Mihaly trece la cele veșnice în anul 1690 în timpul bătăliei de la Zărnești, iar domeniul de la Gornești ajunge automat la ultimul fiu al acestuia contele Teleki Sandor.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Teleki Jozsef este cel care a continuat lucrările de pe domeniul din Gornești. Despre acea perioadă se știe că se lucra în paralel la clădirea palatului și amenajarea unei grădini franceze în fostul șanț de apărare. În anul 1790 a fost ridicată o seră cunoscută și drept „Marea casă cu flori”, iar atunci când Jozsef a trecut la cele veșnice toate lucrările începute de el au fost finalizate.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Din familia Teleki cel mai cunoscut membru a fost Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei la Viena din anul 1769 și fondatorul bibliotecii Teleki din Târgu Mureș. Despre trupul neînsuflețit al contelui știm că a fost depus în curtea celui de-al doilea castel al familiei din Dumbrăvioara.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Castelul Teleki din Gornești este cunoscut și drept „cel mai frumos castel din Ardeal” sau „comoara Mureșului”, fiind amplasat la numai 17 kilometri de Târgu Mureș, mai ales că a fost realizat în stilul Grassalkovich. Construcția a fost proiectată de către arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg și este foarte asemănătoare cu palate precum Godollo sau Pecel. Despre curtea castelului se spune că este una de-a dreptul impresionantă plină cu frasini, castani, stejari, salcâmi sau nuci care se întrec din punct de vedere al vârstei cu statuetele alegorice.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

Finalul celui de-Al Doilea Război Mondial a adus atât castelul cât și biblioteca într-o situație neplăcută, însă o parte din cărți au putut fi salvate și mai apoi protejate la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș sau la Muzeul Aradului. În anul 1949 întreg ansamblul a fost naționalizat pentru ca din anul 1956 când a avut loc o epidemie de tuberculoză să primească destinația de spital TBC pentru copii. Mai apoi între anii 1961 respectiv 1962 clădirea a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Abia în anul 2006 domeniul a fost retrocedat urmașilor familiei Teleki, intrând în posesia acestora abia în anul 2011.

Sursă foto: jurnaldehoinar.com

În ziua de astăzi proprietarii își doresc restaurarea palatului și a parcului cu scopul de a introduce domeniul în circuitul turistic. Cu acest scop în fiecare an o echipă de voluntari tineri dintre care fac parte și istorici ori peisagiști organizează „Ziua Castelului”, cu scopul de a oferi expoziții tematice, dar și ghidaje gratuite în limba română sau maghiară. Dacă vă doriți să vizitați acest castel trebuie să știți că este deschis zilnic între orele 10:00 respectiv 18:00, iar la cerere sunt organizate și tururi ghidate. Chiar dacă intrarea este liberă, actuali proprietari ai castelului acceptă donații cu scopul prezentat și mai sus, acela de a restaura castelul și frumoasa grădină.

Sursă foto cover: jurnaldehoinar.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol