2 mai 2024, 1:06

Descoperă România. Castelul Huniade, muzeul care păstrează viu spiritul Banatului

Cel mai vechi edificiu din Timișoara a fost ridicat între anii 1443 respectiv 1447 și este cunoscut în prezent drept Castelul Huniade. Acesta a luat ființă din dorința lui Ioan de Hunedoara, chiar pe vechile ruine ale unui alt castel atestat în secolul al XIV-lea și despre care se știe că a fost construit de regele Carol Robert de Anjou.

Sursă foto: banatulazi.ro

La ceva timp după finalizarea construcției pe data de 25 iulie a anului 1872 Societatea de Istorie și Arheologie din zonă a făcut demersurile necesare pentru înființarea Muzeului Banatului. Inițial majoritatea obiectelor de patrimoniu provenite din donații, achiziții sau descoperiri arheologice care urmau să fie amplasate în muzeu au fost depozitate într-o cameră din Palatul Episcopiei de Cenad.

Sursă foto: mnab.ro

Mai apoi în anul 1876 cu ajutorul prefectului comitatului din Timiș, pentru muzeu au fost găsite două camere în Casa Wellauer, acestea fiind utilizate până în timpul perioadei interbelice. Muzeul a fost deschis oficial pentru publicul larg abia în 1877, iar patrimoniul acestuia se mărea cu rapiditate. În anul 1948 Muzeul Banatului a fost mutat în Castelul Huniazilor, iar din anul 1950 piese muzeale de-a dreptul valoroase i-au fost adăugate la inventar. Până în anul 2006 la data de întâi ianuarie Muzeul Banatului deținea mai multe secții precum cea de Științele Naturii, Istorie, Artă, Etnografie, dar și un Laborator Zonal de Restaurare și Conservare.

Sursă foto: merg.in

Înfățișarea din prezent este păstrată din jurul anilor 1900. Despre fațada principală se știe că a fost realizată în stil romantic cu ferestre în formă de arc neogotic, care în timp au primit funcția de suport pentru diferite piese de artilerie. Turnul castelului are o formă rectangulară și este de mici dimensiuni, la fel cu ferestre de mici, aceste lucruri duc cu gândul orice turist la importanța militară din trecut a locului. Intrarea principală a fost marcată prin doi pilastri masivi care beneficiază de două armuri cavalerești în partea superioară, aceste elemente reprezintă în tocmai aspectul gotic al construcției.

Sursă foto: banatulazi.ro

În ziua de astăzi castelul face parte din circuitul cultural, încă din anul 1947 aici fiind și sediul Muzeului Banatului care cuprinde secțiile de științe ale naturii sau istorie. Cât despre ultimii o sută de ani din viața castelului se știe că nu a beneficiat de nicio restaurare semnificativă și din păcate structura de rezistență a construcției a fost destul de afectată. În prezent din aceste motive au loc procese însemnate de refacere.

Sursă foto cover: romanianturism.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol