20 aprilie 2024, 2:00

Descoperă România. Castelul Kendy-Kemeny, un simbol renascentist din Transilvania

În localitatea Brâncovenești din municipiul Reghin se găsește un castel mai puțin cunoscut, Kendi – Kemeny. Acesta este o adevărată bijuterie specifică stilului renascentist din Transilvania. Despre Castelul de la Brâncovenești, așa cum mai este cunoscut, se spune că a fost menționat pentru întâia oară în anul 1228 într-o diplomă regală. Însă, actuala formă a construcției a fost concepută de către familia Losonczi în secolul al XV-lea. 

Sursă foto: taradacilor.ro

În anul 1610 edificiul se afla în proprietatea lui Gabriel Bethlen un principe din Transilvania, mai apoi a devenit domeniul lui Gheorghe Rakoczi I, urmat de Gheorghe Rakoczi al II-lea. Cel din urmă a lăsat castelul, dar și cinci sate dimprejur moștenire viitorului principe al Transilvaniei, care îi era consilier, Ioan Kemeny. De atunci timp de 300 de ani Castelul a rămas în proprietatea celor din familia Kemeny.

Sursă foto: taradacilor.ro

Construcția are un plan pătrat și beneficiază de patru turnuri de apărare dintre care două mari și două mici, însă nici curtea interioară nu-i lipsește. Elementele renascentiste păstrate până în prezent, precum arcadele ferestrelor, au fost realizate în timpul lucrărilor dintre anii 1537 respectiv 1555.

Sursă foto: taradacilor.ro

Mai apoi la restaurarea din anul 1816 a fost ridicat bastionul mare și chiar deasupra intrării principale a fost realizat un balcon sprijinit pe console din piatră. Odată cu trecerea anilor, în 1935 parcul castelului a fost înfrumusețat cu o masă sculptată în memoria lui Kuncz Aladar, un fost membru al cenaclului literar Helikon. Așadar, aici, în jurul acestei mese aveau loc în fiecare an pe timp de vară evenimentele organizate de cenaclul literar. Timp de 20 de ani cât și-a desfășurat activitatea asociația culturală ardelenească, acest castel a devenit centrul pentru adunările literare la care participau cei mai importanți scriitori din zona Ardealului.

Sursă foto: taradacilor.ro

Venirea celui de-al Doilea Război Mondial din fericire nu a venit cu distrugeri masive, însă familia a fost nevoită să părăsească domeniul devastat. Odată cu trecerea anilor în 1949 aici s-a deschis un Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (pentru copii care sufereau de un handicap psihic sever). Abia în anul 2014 urmașii celor din familia Kemeny au finalizat demersurile și au reușit să recupereze domeniul.

Sursă foto: taradacilor.ro

Sursă foto: taradacilor.ro

Pentru cei care doresc să viziteze Castelul Kendy-Kemeny trebuie să știe că acesta se găsește la 38 de kilometri de Târgu Mureș și la numai 11 kilometri de Reghin. Castelul este amplasat în zona nordică a localității Brâncovenești și intrarea în curte este permisă cu autocarul, dar și cu mașina. Însă și cei care doresc să vină cu trenul au foarte puțin de mers pe jos, aproximativ zece minute de la gară. Castelul se poate vizita în fiecare zi între orele 10:00 respectiv 18:00, iar la cerere proprietarii se pun la dispoziția turiștilor pentru ghidare.

Sursă foto: taradacilor.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol