19 aprilie 2024, 21:26

Descoperă România. Castelul Regal din Lăpușna, de la Ferdinand la Ceaușescu

În satul Lăpușna din comuna Ibănești înconjurat de pădure și amplasat într-o zonă muntoasă la 815 metri altitudine se găsește Castelul Regal de Vânătoare Lăpușna. Acesta se află la circa 45 de kilometri de Reghin în Munții Gurghiului de pe valea ce poartă același nume.

Sursă foto: hotelgrand.ro

Întrucât în timpul monarhiei vânătoarea era considerată un sport nobil al capetelor încoronate a luat viață edificiul. Construit între anii 1925 respectiv 1926 acesta a fost mobilat integral tocmai în anul 1933. Construcția a fost în proprietatea regilor României, începând cu Ferdinand urmat de Carol al II -lea și mai apoi Mihai I până în anul 1949, an în care a fost naționalizat.

Sursă foto: mihailovici.ro

Pentru cei care vor analiza castelul vor descoperi că acesta este pe cât se poate de asemănător cu alte astfel de construcții din România precum Peleș, Pelișor sau Bran. Acesta afirmație vine la pachet și cu o explicație pe cât se poate de simplă, arhitectul este același Carol Liman. În vremea lui Carol al II -lea pe la reședința de vară au trecut și nume marcante pentru vremea respectivă precum regele Alexandru al Iugoslaviei, regina Maria și așa mai departe. Mai apoi în timpul lui Nicolae Ceaușescu edificiul a fost transformat într-un castel de vânătoare. Chiar și în perioada acestuia nume cunoscute au trecut pragul construcției precum Nikita Hrușciov, era secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică.

Sursă foto: reghincity.ro

Aproape toată clădirea este realizată din lemn de molid, iar aproape toate formele existente au rămas intacte chiar și după aproape 90 de ani. Despre vitralii știm că sunt cele originale și doar partea cu însemnele casei regale a fost înlăturată. Cât despre sobele confecționate din teracotă știm că au fost comandate de la Viena și sunt piese unicat, iar tot ce ține de feroneria clădirii aceasta a fost realizată din fier forjat de către meșterii locului.

Sursă foto: mihailovici.ro

La parterul castelului există și astăzi o masă de șah care a fost special realizată pentru Mihail Sadoveanu, un prieten drag casei regale. Etajul este destinat camerelor regale care păstrează și astăzi însemnele coroanei realizate manual în molidul masiv cu foarte multă migală. În dormitorul reginei Maria există lavita care era destinată alungării durerilor de spate.

Sursă foto: reghincity.ro

În momentul de față castelul de vânătoare de la Lăpușna este utilizat drept spațiu pentru cazarea turiștilor de către proprietari. Edificiul este perfect pentru cei care iubesc drumețiile din inima naturii, dar și pentru cei pasionați de sporturi precum pescuitul sau vânătoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol