28 martie 2024, 10:41

Descoperă România. Castelul Sturdza de la Miclăușeni „Frumusețea strălucește pretutindeni”

Castelul Sturdza de la Miclăușeni este cunoscut și drept Palatul Sturdza și este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași. A fost realizat între anii 1880 și 1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria. Aflat la o distanță de numai 65 kilometri de municipiul Iași, castelul construit în stil neogotic face parte din ansamblul Mănăstirea Miclăușeni alături de Biserica Sf. Voievozi, Buna Vestire și Parcul.

Sursă foto: facebook.com

România se bucură de multe castele, unele mai cunoscute și altele mai puțin cunoscute. Însă edificiul de la Miclăușeni are o istorie ieșită din comun care te va fermeca pe loc. Este construit în stil neogotic și decorat la interior cu picturi originale în stil Art Nouveau.

Inițial edificiul a purtat numele „Moșia de la Miclăușeni”, deoarece se afla în proprietatea vornicului Miclăuș. Ulterior a intrat în proprietatea vornicului Ioan Sturdza care a realizat un conac cu parter și un demisol în formă de cruce. Întrucât pe domeniu aveau loc frecvent întreceri, grajdurile conacului erau pline de cai de rasă.

Sursă foto: descoperalocuri.ro

Dimitrie fiul lui Ioan Sturdza a fost cel care a visat la extinderea moșiei și a construit nu departe de castel o biserică cu o catapeteasmă în stil baroc. În acest loc a început să colecționeze diverse obiecte de cult valoroase.

Alecu Sturdza Miclăușanu fiul lui Dimitrie, la rândul său a vrut să a ducă un plus de frumusețe moșiei. Așadar a reușit să amenajeze de jur împrejurul conacului un parc în stil englezesc. A accesorizat locul cu diverse specii de arbori și alei cu flori. Un alt obiectiv dus la final a fost acela de a îmbogăți colecția conacului cu diferite cărți și manuscrise rare.

Sursă foto: dordeduca2011.blogspot.com

George A. Sturdza, cel din urmă moștenitor al domeniului a reușit să restaureze vechiul conac și să realizeze pe vechiul amplasament castelul în stil neogotic. Acesta beneficiază de etaj și mansardă asemenea unor alte construcții inedite precum Palatul Domnesc de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași.

Sursă foto: culturainiasi.ro

La exterior pe toate fețele castelului Sturdza se poate observa deviza familiei „Utroque clarescere pulchrum” adică „Frumusețea strălucește pretutindeni”. La interior castelul este încărcat cu decorațiunile inspirate de blazonul familiei Sturdza precum crucea și șarpele, leul heraldic cu o sabie și o ramură de măslin sau cavalerul medieval. Scările centrale sunt realizate din marmură de Dalmația, mobila este confecționată din lemn de trandafir sculptată cu mare grija, sobele sunt realizate din porțelan, teracotă sau faianță și au fost aduse din afara țării, iar parchetul din paltin, mahon, abanos sau stejar a fost confecționat de meșteri austrieci. Un alt lucru deosebit este reprezentat de pereți, aceștia erau pictați în ulei.

Sursă foto: lataifas.ro

În vremea sa de glorie Castelul Sturdza adăpostea o adevărată comoară. Aceasta era formată dintr-o colecție de cărți și documente, diverse costume medievale, arme, bijuterii, busturi realizate din marmură de Cararra, tablouri, diferite obiecte din argint, piese arheologice, epigrafice și numismatice. De exemplu se știe despre colecția de cărți că era formată din 60.000 de exemplare, iar într-un număr covârșitor acestea erau ediții princeps sau rarisme.

Sursă foto: doxologia.ro

Odată cu trecerea timpului mai exact din anul 1960 și până în anul 2001, Castelul Sturdza a fost utilizat drept Centru de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, dar și drept Școală specială. După anul 2001 castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a început diverse lucrări de restaurare. Până în prezent aceste lucrări nu au fost finalizate în totalitate. Însă pe viitor după finalizarea lucrărilor Mitropolia intenționează să amenajeze aici un complex muzeistic, dar și un centru de conferințe. Restul clădirilor urmând să adăpostească conform datelor prezentate un centru de zi pentru persoanele vârstnice și un centru de pelerinaj. Într-o clădire s-a făcut deja atelier de pictură, unde maicile de la Mănăstirea Miclăușeni realizează icoane și ouă încondeiate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol