12 iunie 2022, 22:47

Descoperă România. Catedrala „Naşterea Maicii Domnului”, locul de întâlnire în rugăciune din Gura Humorului

În inima orașului Gura Humorului toți curioșii pot admira Catredala „Nașterea Maicii Domnului”. Despre ridicarea acestui lăcaș de cult se știe că nu a fost una tocmai ușoară, mai ales că piatra de temelie a fost pusă pe data de 23 octombrie a anului 1994.

Sursă foto: doxologia.ro

De atunci au urmat mai multe etape de realizare a lucrărilor și mai exact din anul 2001 și până în anul 2004 au fost efectuate zidăriile din beton plus cărămidă, împreună cu montarea celor nici mai mult nici mai puțin de șapte cruci confecționate din inox prevăzute cu bulbi suflați în aur. Mai apoi în anul 2006 au fost duse la bun sfârșit instalațiile electrice și a fost pus la punct sistemul de sonoriare, toate acestea în timp ce la exterior aveau loc finisările. În anul 2007 au fost începute lucrările de pictură realizate de către profesorul Alexandru Mateiaș din Capitală. Tot cam în acea perioadă se știe că au avut loc și lucrările de sculptură a Catapetesmei și a mobilierului.

Sursă foto: monitorulsv.ro

Gândită sub formă octagonală la interior aceasta a fost gândită să facă trimitere la semnificația spirituală a cifrei opt, având o lungime de aproximativ 45 de metri, o lățime de 24,60 metri și o înălțime de circa 53 de metri. Despre octagon se știe că este marcat de patru abside, alte două galerii și altarul cu diaconicon și proscomidiar. La etaj se găsesc balcoane un cafas tip amfiteatru și două birouri cu acces din cele trei scări laterale.

Catedrala poate fi considerată una relativ nouă mai ales că a fost sfințită în anul 2011 însă cel mai important idiferent de parcursul său zbuciumat este motivul pentru care ea a fost ridicată și mai exact în memoria eroilor și martirilor neamului, dar și în cinstea armatei române.

Sursă foto cover: basilica.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol