19 aprilie 2024, 5:22

Descoperă România. Catedrala Mitropolitană, centrul spiritual din Transilvania

Istoria unuia dintre cele mai reprezentative edificii din Cluj începe să se scrie după anul 1918. Odată cu reîntregirea României după Primul Războiului Mondial au început proiecte foarte importante din punct de vedere cultural. Inițiativa pentru realizarea acestui lăcaș de cult însemnat din Cluj a pornit de la episcopul Nicolae Ivan, însă și acesta a avut nevoie de finanțare din partea Consiliului Dirigent al Transilvaniei. 

Sursă foto: radiocluj.ro

Pentru începerea proiectelor a fost organizat un concurs a cărui câștigători au fost arhitecții Constantin Pomponiu și George Cristinel. Ridicarea Catedralei Ortodoxe situate în Piața Avram Iancu au fost începute în luna septembrie din anul 1923. Însă, chiar dacă a beneficiat de un sprijin financiar important, acesta nu a fost suficient, iar durata de execuție a lucrărilor s-a prelungit cu încă zece ani. Astfel, pe data de cinci noiembrie a anului 1933 a avut loc sfințirea Catedralei care a primit hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Evenimentul a fost unul impresionant la care au participat chiar regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai și Ion I.C. Brătianu.

Sursă foto: doxologia.ro

Întrucât de-a lungul timpului lăcașul de cult s-a degradat în anul 1997 au avut loc lucrări importante de restaurare. Mai apoi în anul 1973 a fost declarată Catedrală Arhiepiscopală și în anul 2006 lăcașul de cult a fost ridicat la rang de Catedrală a Arhiepiscopului Vadului, Feleacului și Clujului. Cel din urmă fiind Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sursă foto: mitropolia-clujului.ro

Lăcașul de cult este impresionat prin dimensiunile și alungirea sa pe verticală, fiind remarcabil și prin combinarea perfectă dintre arhitectura brâncovenească și influențele bizantine. Despre picturi se știe că au fost realizate de către Anastasie Demian și Catul Bogdan, amândoi sunt profesori la Academia de Artă din Cluj. Clopotele Catedralei aufost cumpărate din Ungaria, iar cel mai mare candelabru din catedrală a fost donat de către regele Carol al II-lea. Pe partea nordică a lăcașului se pot admira icoanele celor mai semnificante figuri ale sfinților ortodocși. În cripta de aici își duc somnul veșnic Episcopul Nicolae Ivan și Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Sursă foto: activistradar.com

Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca este o construcție care face parte din Lista Monumentelor Istorice, fiind una dintre cele mai înalte catedrale din România.

Sursă foto cover: cazareclujnapoca.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol