CITIRE

Descoperă România. Cea mai mare statuie din Europa...

Descoperă România. Cea mai mare statuie din Europa se găsește în România

Statuia ce-l întruchipează pe regele dac Decebal are o înălțime de 40 de metri și este considerată cea mai înaltă sculptură de piatră de pe întreg teritoriul Europei. Aceasta se găsește în România aproape de orașul Orșova, pe malul stâncos al Dunării. Într-o stâncă uriașă se poate admira sculptat capul ultimului rege dac.

Sursă foto: lejean-travels.com

Cum am spus, statuia are o înălțime de 40 de metri și este lată de 25 de metri, cu o lungime a ochilor de aproximativ patru metri, nasul are în lățime 4 metri și în lungime șapte metri. A fost sculptată asemenea statuii de la stânca Muntelui Rushmore. Capul lui Decebal este cu doar șase metri mai puțin decât „Statuia Libertății”, cu opt metri mai mult decât statuia lui „Christos din Rio de Janeiro” (Brazilia) și cu aproximativ 10 metri mai mult ca legendarul „Colos din Rhodos”.
Statuia din țara noastră se găsește pe malul stâng al Dunării, chiar în zona Cazanelor Mici unde adâncimea apei măsoară 120 de metri.

Sursă foto: youtube.com

Ideea de a construii această statuie i-a venit omului de afaceri și istoricului român Iosif Constantin Drăgan. Produsul final a costat în total peste un milion de dolari și a durat zece ani până la finalizare, din 1994 până în 2004, fiind lucrată de 12 sculptori-alpiniști.

Această lucrare a fost realizată în ciuda riscurilor date de pericolul înălțimii, căldurii și viperelor sub stricta observație și îndrumare a sculptorului român Florin Cotarcea. Pentru a reuși să sculpteze în stâncă au folosit peste o tonă de dinamită. Efectuarea lucrării a pornit în vara anului 1994 prin defrișarea copacilor care împădureau stânca.

După această etapă a urmat cea de curățare rocilor și a stâncilor care reprezentau un pericol pentru viețile oamenilor. Datorită înălțimii nici un fel de utilaj nu a putut fi folosit și oamenii au fost nevoiți să-și care în spate uneltele necesare, acestea erau cele clasice precum ciocanul pneumatic, şpiţul şi barosul.

Contactul cu pontonul a fost asigurat prin două stații de emisie și recepție. Alpiniștii erau nevoiți să se cațere până la punctul de lucru aproximativ jumătate de oră pornind de la baza stâncii, unde ajungeau doar cu bărcile.

Deoarece condițiile de muncă erau foarte dificile au avut loc și câteva accidente. Ca de exemplu o echipă de cinci oameni au căzut în gol aproximativ cinci metri din cauza ruperii a două instrumente metalice de pe cablul de susținere amplasat de jur-împrejurul stâncii, dar spre bucuria tuturor alpiniștii nu au suferit răni semnificative.

Un alt eveniment neplăcut a avut loc atunci când o viperă ascunsă într-un punct de susținere a mușcat un alpinist, însă cunoscând pericolul sculptorii erau pregătiți cu seruri antivenin și au acționat la timp.

Trepidațiile din zonă și trecerea timpului începeau să-și pună amprenta asupra nasului statuii. Așa că în anul finalizării s-a renunțat la acel bloc de piatră, prin dinamitare, pentru a oferi mai multă siguranță. După înlăturarea pietrei inițiale a fost construit și întărit cu armătură de fier și ciment alt nas.

Legat de semnificația statuii se spune că a fost ridicată ca răspuns la plăcuța aflată pe malul sârbesc al Dunării de aproape 2000 de ani pe care scrie „Tabula Traiana” adică monument ridicat de adversarul lui Decebal, nimeni altul decât împăratul roman Traian.

Sub capul lui Decebal se află tot o inscripție latină „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” adică Regele Decebal făcută de Drăgan. Istoricul a scris numeroase volume despre istoria dacilor și a tracilor, iar prin această construcție se spune că a vrut să scoată în evidență importanța românilor în cultura europeană, începând de la premisa ca identitatea culturală a românilor este reprezentată de componența daco-tracă.

Sursă foto: national.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.