26 martie 2024, 4:34

Descoperă România. Cea mai veche rezervație naturală din țara noastră – Pădurea Letea

În ziua de astăzi pădurea Letea este de o frumusețe rară cu o suprafață de aproximativ 5247 ha conține mai mult de jumătate zone aflate sub protecție strictă. Pădurea din județul Tulcea este în fapt cea mai veche rezervație naturală din România. A fost pusă sub protecție în anii 30′ ai veacului trecut, iar mai bine de 500 ha au primit titulatura de rezervație naturală în anul 1938.

Sursă foto: romaniatv.net

Pădurea face parte din Delta Dunării, care reprezintă casa a mii de specii animale sau vegetale. În „cel mai tânăr pământ al Europei” cum este adesea numită delta trăiesc în jur de 2500 de specii de insecte, moluște, reptile, arahnide, amfibieni, mamifere și încă vreo alte 300 de specii de păsări migratoare sau nu.

Sursă foto: vertizontal.ro

Dacă în mod normal Delta Dunării are o înălțime medie situată sub un metru, în zona pădurii Letea se întâlnesc și porțiuni cu o înălțime de 13 metri. Tot aici pot fi admirați stejari masivi care au un aspect deosebit și ramurile răsucite asemenea codrilor din cărțile cu basme pentru copii.

Sursă foto: ici-colo.ro

Întregul tablou este completat de tulpinile de viță de vie sălbatică și de către lianele care ajung adesea până la 20 de metri lungime. Se mai spune că Letea este și cea mai nordică parte europeană unde aceste liane se dezvoltă. Pe lângă toate acestea mai pot fi observate și numeroase plante cu origini mediteranene.

Sursă foto: wilddanube.ro

Pădurea este casă și pentru vulturul codalb sau Haliaeetus albicilla conform definiției de specialitate, a cărui deschidere a aripilor ajunge și la doi metri și jumătate. Letea este cunoscută în țara noastră și pentru mândrii „cai sălbatici” care trăiesc aici. Despre aceștia se știe că în trecut erau cai domestici care din motive necunoscute au fost abandonați, iar în timp s-au obișnuit să zburde liberi și s-au sălbăticit.

Sursă foto: imperatortravel.ro

Despre numele pădurii se spune că acesta vine de la legendara Leto. Letona mai exact din mitologia romană era mereu prigonită de către soția lui Zeus Hera care era geloasă. Astfel și-a găsit locul la gurile Dunării în zone locuite pe atunci de hiporboreeni și tot aici i-a născut pe gemenii Apollo li Artemis. Dacă ținem cont de mitologie Zeus era tatăl celor doi copii și zeul suprem al anticilor. Așadar există o posibilitate ca aceste păduri unice în România să fi păstrat numele Letea de la Leto, mama celor doi divini.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol