28 martie 2024, 18:44

Descoperă România. Cetatea lui Țepeș Vodă sau Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este un edificiu aparte atât prin locul unde este amplasat cât și prin arhitectura sa. În ciuda faptului că s-au făcut multe cercetări la această cetate există semne de întrebare pentru care nu se găsesc răspunsuri, cel mai posibil din lipsa probelor exacte. Din acest motiv cetatea rămâne un loc încântător ce merită să facă parte din lista atracțiilor turistice din România. 

Sursă foto: historia.ro

Cetatea lui Țepeș Vlad este amplasată în cheile Argeșului la o distanță de doi kilometri de satul Căpățâneni. Zidită pe un vârf stâncos împrejmuit de vai abrupte și de râul Argeș. Pentru a ajunge la edificiu se traversează o porțiune îngustă care face legătura între munte și stânca pe care este amplasată construcția. Poate chiar din cauza zonei greu accesibile se spune despre această cetate că este impenetrabilă.

Sursă foto: pisicapesarma.ro

Din scrierile îndepărtate se știe că numele de cetatea Poenari i-a fost atribuit după satul Poenari aflat la șase kilometri. De asemenea tot din cronică se știe că Vlad Țepeș i-a folosit pe oamenii din zonă care erau pedepsiți pentru faptele urâte la construcția cetății. Denumirea de Cetatea lui Țepeș Vodă este întâlnită și în scrierile de călătorie din anul 1845 a mitropolitului Neofit.

La acest edificiu au fost făcute mai multe cercetări, astfel s-a ajuns la concluzia că au existat două etape principale de construcție. Prima fază reprezentând un nucleu principal. Mai exact un turn central de formă pătrată, realizat doar din piatră, în timp ce fortificația are în componența sa și cărămidă.

Sursă foto: historia.ro

Cercetările arheologice din anii 1968 – 1970 au scos la iveală planul cetății pentru părțile ce s-au păstrat. Furnizând astfel detalii interesante cu privire la structura acesteia. Ca de exemplu faptul că la realizarea turnului s-a folosit doar piatră brută împreunată cu mortar în mod direct pe suprafața stâncii.

A doua etapă a constat într-o construcție pentru fortificare cu turnuri semicirculare în care a fost integrat perfect turnul principal. Din cauza terenului abrupt ales pentru cetate, zidurile cetății sunt dispuse de-a lungul crestei versantului pe direcția est – vest.

Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra înfățișării inițiale a cetății. Din păcate latura nordică s-a prăbușit aproape în totalitate. Imaginile și descrierile făcute în secolul ce a trecut sunt vagi și imprecise. Cu toate astea se poate preciza despre partea de sud – est că adăpostea o curte interioară, iar în nord – vest existau niște construcții care în prezent nu mai sunt.

Pentru realizarea pereților a fost utilizat mortar roșu deoarece era considerat impermeabil. Tehnica fiind specifică tradiției bizantine, dar modul de realizare ține doar de originalitatea constructorilor. Turnurile cetății erau prevăzute cu deschideri la nivelul pardoselii speciale pentru utilizarea artileriei ușoare. Zidurile au fost realizate direct pe stâncă și au în compoziție pe lângă piatră, mortar, bârne de lemn și cărămidă. Această manieră de lucru era tot o tehnică cu tradiție bizantină.

Au fost descoperite de către arheologi mai multe obiecte precum: „ghiulele de piatră, un vârf de săgeata în formă de frunză, cu orificiu pentru fixarea cozii, vase de uz casnic, oale cu toartă, fragmente de oale-borcane, ceramică smălţuită, discuri ornamentale smălţuite şi nesmălţuite, cahle de sobă şi cărămizi”. Aceste descoperiri întăresc și mai mult ideea celor două faze de construcție.

Sursă foto: zigzagprinromania.com

Turnul a piatră a fost ridicat undeva în secolul XIV, iar restul cetății are caracteristici specifice secolelor XIV -XVI. Majoritatea materialelor și obiectelor au fost datate în secolul XV, afirmație care dovedește că a doua etapă a construcției cetății a fost făcută la mijlocul secolului XV. Aceste idei întăresc tradiția conform căreia cetatea a fost realizată de către Vlad Țepeș.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol