20 martie 2024, 16:41

Descoperă România. Cetatea Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei

Amplasate în vechea provincie românească Transilvania, pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, șase cetăți dacice împreună cu renumita capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, reprezintă o parte importantă din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest loc este considerat un „testament” cu valoare incontestabilă lăsat de strămoșii noștri, daci.

Sursă foto: blog.hotelguru.ro

Fortificațiile din această zonă au fost ridicate cu scopul de a proteja centrul economic, religios, politic și cultural. Pe lângă fosta capitală a regatului dac, aici există mai multe construcții realizate în scopul apărării. Acestea au fost amplasate în așa fel în cât să se poată vedea reciproc și să colaboreze atunci când apare un pericol. De menționat este faptul că fortificațiile nu sunt identice, întrucât nici terenurile nu sunt asemănătoare.

Sursă foto: zhd.ro

Cetatea Sarmizegetusa Regia se găsește în localitatea Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara din județul Hunedoara. Aceasta este împărțită pe trei zone precum cea civilă (la poalele dealului), cetatea în sine (la altitudinea de 1000 de metri) și respectiv zona sacră. Deoarece este construită pe un teren bogat în minereu de fier, fortificația a beneficiat de-a lungul timpului de o economie aflată mai tot timpul în creștere. Astfel în jurul secolului I d. Hr a devenit cel mai important punct siderurgic din Europa.

Sursă foto: simplifytravel.ro

În cetatea Sarmizegetusa locuiau în principal regii, demnitarii înalți, funcționarii de la cancelaria regală, dar și aristocrați, constructori, meșteșugari și negustori. Poartă denumirea de „Regia” deoarece înseamnă „a regilor” și din dorința de a nu fi confundată cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cea din urmă fiind ridicată de către împăratul roman Hadrian drept simbol al preluării vechii capitale a dacilor.

Sursă foto: dacica.ro

Cetatea este considerată cea mai mare din Munții Orăștie, ocupând aproximativ trei hectare, beneficiind de ziduri realizate din blocuri de calcar specific murus dacicus (o denumire oferită metodei de ridicare a zidurilor folosite la cetățile sau fortificațiile dacice). Acestea aveau rolul de a proteja populația civilă atunci când se apropia un potențial pericol. Imediat după ce a fost cucerită de către romani, a fost transformată în sediu pentru detașamentul Legiunii a IV-a cunoscut și drept Flavia Felix.

Sursă foto: cotidianul.ro

Tot aici există și un complex de sanctuare amplasat la aproximativ 100 de metri de poarta estică a fortificației. La acesta se poate ajunge pe un drum pavat cunoscut sub denumirea de via sacra. Sanctuarul mic de calcar, Sanctuarul mare de calcar, Sanctuarul mare de andezit și Sanctuarele patrulatere de andezit au o formă patrulateră, în timp ce Sanctuarul mare circular respectiv Sanctuarul mic circular au forma rotundă. În această partea au fost păstrate coloanele din piatră pe care ulterior erau așezate coloanele din lemn ori andezit. La Sanctuarul mare încă se poate observa calendarul dacic gravat în piatră. Despre discul solar, din andezit se știe că simbolizează soarele arătând caracterul urano – solar al celor din religia geto – dacică.

Sursă foto: s6m4n7m7.stackpathcdn.com

Săpăturile arheologice din zonă au fost pornite în jurul anilor 1950, iar la conducerea echipei se afla Constantin Daicoviciu. În acea perioadă fiind descoperite sanctuarele și cetatea. După această perioadă au urmat mai multe lucrări arheologice, însă cele mai importante au scos la suprafață un vas de cult pe care se găsește inscripția DECEBALVS PER SCORILLO, adică Decebal fiul lui Scorillo. Legat de această traducere încă există contradicții în rândul cercetătorilor. Pentru a ajunge la complex turiștii pot parcurge drumul din Orăștie spre Beriu, mai apoi Orăștioara de Sus, Costești până la destinația din Grădiștea de Munte.

Sursă foto cover: simplifytravel.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol