18 aprilie 2024, 19:14

Descoperă România. Cheile Bicazului, raiul alpiniștilor

La aproximativ 20 de kilometri de orașul Bicaz se găsesc Cheile Bicazului, acestea se află în topul zonelor turistice din România. Amplasate în centrul Munților Hășmaș, aparțin de Carpații Orientali, fiind delimitate în partea nord respectiv nord-vestic de Suhardul Mare și la sud-est de Suhadul Mic. Cu o lungime de aproximativ opt kilometri cheile formate de râul Bicaz împreună cu afluenții săi, fac legătura între județele Neamț și Harghita.

Sursă foto: adevarul.ro

Zona face parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș împreună cu mai multe arii protejate precum Cheile Sugaului, Hasmasul Mare – Piatra Singuratică, Lacul Roșu și Hășmașul Negru. Drumul care străbate cheile este format din serpentine de o frumusețe rară. Pereții de calcar ai stâncilor adăpostesc mai multe peșteri și avene precum Peștera Neagră, Peștera Cascada, Avenul cu Trei Intrări ș.a.m.d. Toți micii afluenți ai Bicazului formează la rândul său Cheile Lapoșului, Cheile Sugăului și Cheile Bicăjelului.

Sursă foto: romanidinstrainatate.ro

Ajunși la altitudinea de 1120 metri se pot admira mai multe masive stâncoase printre care Piatra Altarului, Piatra Aristei, Piatra Surducului, Poarta de Piatră și multe altele de o frumusețe rară. Despre drumul gândit să biruie relieful știm că-și are începutul în anul 1912. Pornind de la un drum militar construcțiile de modernizare au dus la cea mai importantă cale de traversare între Moldova și Transilvania, acest rol fiind întărit la ceva ani distanță prin realizarea unui tunel. Ambele laturi ale văii sunt protejate de stânci verticale de circa 300 – 400 de metri care se înalță și se alătură spre cer în așa fel în cât nici soarele nu mai pătrunde.

Sursă foto: dragosasaftei.ro

În preajma locului unde se varsă Bicăjelul în Bicaz există un pod care a fost început în anul 1940, dar nu a fost terminat niciodată și se numește Podul Ungurilor. La început acesta a fost gândit ca o variantă de ocolire a celei mai periculoase părți din chei, Gâtul Iadului și care nu a fost dus la finalizare deoarece a veni războiul. Pe latura stângă a acestui pod se înalță Peretele Bardoșului cu Santinela de la Gâtul Iadului. Ajunși la vărsarea pârâului Bicăjel putem observa cea mai impresionantă zonă a cheilor de aproximativ 800 de metri, Gâtul Iadului își face loc între Piatra Surducului și Peretele Bardosului.

Sursă foto: youtube.com

Cheile au luat viață prin erodarea calcarelor mezozoice care sunt mai puțin dure, iar împreună cu rocile diferit colorate și variate din punct de vedere al formei alcătuiesc cele mai remarcabile trasee turistice din Munții Carpați. În timp aici au fost amenajate pe unele stânci trasee speciale pentru practicarea alpinismului, iar datorită faptului că aici întâlnim cele mai multe trasee alpine nu trebuie să rămânem uimiți de alpiniștii sportivi care pot fi observați adesea deasupra drumului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol