24 martie 2024, 16:28

Descoperă România. Cheile Sohodolului, decorul neschimbat al filmului „Trandafirul Galben”

Cheile Sohodolului se află în topul celor mai importante și uimitoare peisaje carstice din țara noastră, fiind întinse pe aproximativ 12 kilometri în centrul Munților Vâlcan, mai exact între localitățile Runcu și Poiana Contului. Acestă zonă este cunoscută și pentru faptul că aici au avut loc filmările pentru Trandafirul Galben, care l-a avut ca personaj principal pe Mărgelatu. În ziua de astăzi prin aceste chei trece drumul județean prin care se face legătura cu Valea de Pești din bazinul Jiului de Vest. Pe tot traseul se pot admira de aproape etapele de evoluție ale cheilor, de la peșteri și până la tunele traversate de apă.

Sursă foto: carpati.org

Deoarece cheile Sohodolului sunt așezate în partea nordică a județului Gorj la limită cu județul Hunedoara din Munții Vâlcan și în partea de nord a satului Runcu, acestea sunt prinse în lanțul montan foarte cunoscut Retezat – Godeanu din Carpații Meridionali. Rezervația naturală este întinsă pe o suprafață de aproximativ 350 de hectare și a fost declarată prin Legea nr. 5 din șase martie în anul 2000 arie protejată. Acest lucru a fost posibil deoarece zona este plină de chei săpate în calcare cretacice de către apele pârâului Sohodol. Așa au luat naștere nenumărate forme de relief precum doline, canioane, avene, peșteri, lapiezuri, porțiuni stâncoase care se bucură de o floră și faună specifică doar Meridionalilor.

Sursă foto: montaniarzi.ro

Pe valea Sohodolului se găsește și o importantă rezervație floristică care adăpostește o gamă largă de specii de plante, unele fiind chiar rare pentru flora țării noastre. Astfel s-a constatat că pe o porțiune destul de mică adică aproximativ 150.000 – 200.000 de metri pătrați se găsesc 345 de specii de plante vasculare ce țin de circa 71 de familii.

Sursă foto: locuridinromania.ro

Cât despre formațiunile săpate de apă sau vânt în calcar se spune că sunt cele mai interesante. Acestea au primit și denumiri precum Nările, Cuptorul, Peștera Gârla Vacii, Inelul ș.a.m.d. Bineînțeles aici există mai multe obiective care nu trebuie ratate precum Peștera Popii, din care au fost scoase la iveală picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagră. Despre Peștera Nării se știe că reprezintă un fenomen destul de rar întâlnit și natural, aceasta fiind formată din două galerii de circa 70 de metri fiecare.

Sursă foto: pandurul.ro

Pentru cei care sunt pasionați de speologie zona oferă foarte multe surprize precum peșteri spectaculoase și ieșite din comun cu avene verticale în perimetrul speologic Balta/Valea Sohodolului. Iar pentru cei care doresc să practice alpinismul Cheile Sohodolului sunt perfecte deoarece aici sunt amenajate numeroase trasee pentru aceștia. Din aceste motive în fiecare an între 21 respectiv 23 Septembrie aici are loc Festivalul de Escaladă „Sohodol Climb”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol