29 martie 2024, 15:51

Descoperă România. Chilia lui Daniil Sihastrul și o viață închinată credinței

Pe valea pârâului Vițău săpată din greu într-o stâncă se găsește chilia în care a trăit Daniil Sihastrul, aici este mai exact locul unde s-a rugat, a trudit și a viețuit ca pustnic cuviosul. Lăcașul se găsește la aproximativ un kilometru de renumita Mănăstire Putna din județul Suceava. 

Sursă foto: destepti.ro

Pentru cei care nu au auzit până acum de Daniil Sihastrul, trebuie să știe că acesta a fost unul dintre cei mai populari sfinți moldoveni din toate timpurile. Pustnicul era cunoscut de oameni și sub denumirea de „Sfântul Daniil schimonahul” ori „Sfântul Daniil cel Nou”.

Sursă foto: ro.m.wikipedia.or

Daniile Sihastru a venit pe lume la începutul secolului al XV-lea într-un sat micuț din apropierea orașului Rădăuți. Inițial botezat cu numele de Dumitru, la numai 16 ani acesta s-a călugărit și a primit numele de David la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Rădăuți. Mai apoi cu trecerea timpului a fost hirotonit preot, devenind de-a lungul timpului un duhovnic foarte cunoscut. Odatăcu trecerea anilor a ales să se retraga la Mănăstirea „Sfântul Laurențiu” din apropierea satului Vicovu de Sus.

Sursă foto: romanian-journeys.com

S-a hotărât să se tragă până la sfârșitul vieții în fundul munților, într-un loc cu totul neumblat și pustiu și să se facă sihastru. Și așa și făcu. Se trase adică într-un codru necălcat de picior de om, care era între munții de la asfințit și cei de la miazănoapte de la mănăstirea Sfântului Laurențiu și într-o depărtare ca de un ceas și mai bine. Aici află Daniil un locșor ce-i venea la îndemână, fiindcă una: locul era pustiu; al doilea: lângă el curgea în vale un pârâu cu o lingură de apă, și al treilea: că aici codrul era plin de stânci uriașe. Și mai ales această de pe urmă însușire a locului se lovea cu dorința lui ca să se faca sihastru. El, adică, se hotărî să-și scobească într-o stâncă de aici o chilie, unde să se poată adăposti de greul iernii, de ploi și de fiarele cele răpitoare. Ani întregi petrecu bietul sihastru în genunchi cu dalta-n mână, cioplind necontenit și din greu în vârtoasa stâncă. După o muncă strașnic de grea, ostenitoare și îndelungată își văzu și el sfârșită chilia, cu ajutorul lui Dumnezeu, la care nădăjduia mereu. Această chilie se poate vedea și astăzi în Putna”, conform primariaputna.ro.

Sursă foto: savizitam.ro

În ziua de astăzi moaștele Sfântului Daniil se odihnesc în cadrul Mănăstirii Voroneț, chiar în interiorul lăcașului de cult, în pronaos, pe partea dreaptă spre analoghionul pe care se găsește icoana sa. Lângă mormântul acestuia se poate observa o lespede de gresie care este cu zece centimetri mai mare în comparație cu restul pardoselii bisericii, lungă de aproximativ 132 de centimetri și lată de alți 50 de centimetri. Despre aceasta, cei mai bătrâni din zonă povestesc că este acolo încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Sursă foto: crestinortodox.ro

În chilia prezentată anterior se știe că a trăit Daniil Sihastrul, iar în perioada respectivă se povestește cum alți pustnici sau monahi din restul țării veneau la el pentru a primi răspunsuri, sfaturi sau îndemnuri duhovnicești referitoare la orice problemă. Însă, cel mai important este faptul că încă din timpul vieții, pustnicul era recunoscut de către toți credincioșii drept Sihastul cel Bătrân, un nume care reușea să denote atât încrederea pe care o primea din partea contemporanilor, cât și înțelepciunea sau sfințenia sa.

Sursă foto cover: destepti.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol