11 mai 2024, 4:01

Descoperă România. Comoara ascunsă din Mănăstirea Rohia: peste 40.000 de cărți

În inima Maramureșului se află Mănăstirea Sfânta Ana-Rohia, la 50 de kilometric de Baia Mare, în Țara Lăpușului.

Mănăstirea a fost construită în anul 1923, de către ctitorul Nicolae Gherman, în memoria fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani. Copila ii aparea in vis tatalui ei, rugandu-l sa construiasca „o casa a Maicii Domnului” in Dealul Viei din hotarul Rohiei, asa cum ii zic satenii locului, potrivit gazetademaramures.ro.

Construcția bisericii a durat doi ani și a fost dusă la bun sfârșit cu ajutorul si bunavoința credincioșilor. Pentru că accesul la mănăstire era foarte dificil la vremea aceea, lăcașul de cult a rămas la stadiul de schit. Manastirea s-a putut dezvolta dupa 1965 si mai ales 1970, cand s-a introdus curentul electric si s-a amenajat drumul de acces.

Sursă foto: axanews.ro

Pentru că biserica veche s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de vizitatori, s-a luat decizia de a se construe o nouă biserică. În anul 1996, s-au început lucrările de desfacere a vechii biserici  și construirii celei noi. Materialele din care a fost construita au fost refolosite in zidurile noii biserici.

În prezent, Mănăstirea Rohia are un patrimoniu compus din: „Casa de Stejar”, „Casa Stăreției”, „Casa cu Paraclis”, „Casa Poetului”, „Altarul de vară”, „Poarta maramureșană”, „Casa Albă”, „Poarta din sat”, „Colțul maramureșan” compus dintr-o casă și o biserică de lemn.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Mănăstirea Rohia dispune de o bibliotecă formată din aproximativ 40.000 de cărți și reviste cu conținut teologic și de cultura profană, cuprinzând lucrări în limba română, germană, maghiară, franceză, engleză sâși neogreacă.

Sursă foto cover: pelerinaje.renastereacluj.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol