Amplasat foarte aproape de faleza orașului Tulcea, Centrul Muzeal Ecoturistic Dela Dunării a fost format prin compunerea cu alte două muzee, precum moscheea musulmană și diverse clădiri incluse în patrimoniu ce se găsesc în centrul cultural al orașului. Gândită drept o instituție complexă, muzeu și bineînțeles acvariu public, Complexul Ecoturistic Delta Dunarii a prins viață prin efortul acordat de Consiliul Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Proiectul a fost realizat prin intermediul programului Vecinătate România – Ucraina 2004 – 2006, fiind inaugurat în mod oficial pe data de 14 aprilie a anului 2009, iar accesul pentru curioși s-a făcut de pe data de 25 februarie a aceluiași an.
Complexul este format dintr-o expoziție permanentă care prezintă în mod principal elementele caracteristice pentru patrimoniul natural din Rezervația Biosferei Delata Dunării, un impresionant acvariu public și diferite expoziții temporare. Într-un spațiu care redă am putea spune cu exactitate habitatele specifice Deltei Dunării sau a Complexului Lagunar Razim – Sinoie, dar și a altor arii protejate din Podișul Dobrogei (de exemplu Parcul Național Munții Măcinului) prin intermediul expoziției permanente se poate descoperii diversitatea biologică ridicată a celor două unități. Mai exact aici sunt expuse 46 de specii de plante, trei specii de reptile, 44 de specii de păsări și alte 12 specii de mamifere reprezentate în diverse ipostaze și implicit relații ecologice.
Tot în acest complex vizitatorii au posibilitatea de a descoperii păsările declarate monumente ale naturii, diverse specii de animale rare care sunt protejate la nivel național și european, specii noi din fauna deltei, precum și specii dispărute din spațiul dobrogean și deltaic, dar și momente din viața acestora prin intermediul filmelor prezentate de-a lungul vizitei.
Acvariul a fost dotat cu instalații de ultimă generație care au o capacitate de stocare a apei de peste 150 de tone. Despre acesta se știe că prezintă o colecție compusă din 24 de specii de pești indigeni care trăiesc în mod normal în Delta Dunării și Marea Neagră, opt specii de nevertebrate marine, 23 de specii de pești de recif și șase specii de corali care au fost aduse din Indonezia. Acvariile care au specii de pești nevertebrate și care se întâlnesc în mod normal în recifele de corali sunt o adevărată noutate pentru Tulcea și pentru acvariile amenajate spațiului public din țara noastră.
Prin intermediul unui sistem de două acvarii cilindrice dispuse concentric oamenii au posibilitatea de a experimenta cum este să fie pentru câteva minute în mijlocul unui recif sau ce simți atunci când ești înconjurat de pești sau corali de dimensiuni impresionante, ce vă vor impresiona fără doar și poate. Aceleași senzații sau poate chiar mai puternice pot fi trăite atunci când se parcurge tunelul aferent celui mai mare acvariu, aici trăiesc cei mai mulți sturioni (considerați cei mai primitivi pești de pe glob) și anghile (cunoscute pentru modul reproducerii lor biologice).
Complexul Ecoturistic Delta Dunarii este cel mai iubit loc de către localnici și turiști atunci când au nevoie de o recreere și socializare, acest lucru fiind datorat atât activităților desfășurate aici cât și a facilităților create pentru vizitatori precum un spațiu de joacă amenajat special pentru copii, infotecă unde se găsesc calculatoare conectate la internet și diverse programe interactive. În cadrul complexului nici persoanele cu dizabilități locomotorii nu au fost uitate fiind amenajate pentru acestea rampe speciale de acces, un lift interior și chiar un grup sanitar special, iar pentru ca ziua să se termine perfect la ieșire doritorii pot pleca acasă contra cost și cu suveniruri.
Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 9:00 respectiv 18:00, lunea fiind închis.
Sursă foto cover: uvisitromania.com
Comentariile sunt oprite pentru acest articol