8 decembrie 2024, 4:57

Descoperă România. Complexul Sugălete și potențialul turistic al Bistriței

Complexul Sugălete este format din 13 clădiri care definesc cu exactitate felul în care arătau construcțiile renascentiste din Transilvania. Aceste edificii sunt realizate cu mai multe etaje, sunt unite între ele prin intermediul unor intrări spațioase care formează un culoar cu 20 de bolți sprijiniți pe nu mai puțin de 21 de stâlpi din piatră.

Sursă foto: romanianresorts.ro

Monumentul istoric din Piața Centrală a adăpostit de-a lungul timpului comercianți din întreaga Europă care au însuflețit comerțul din vechiul burg. În secolul al XV-lea aici era locul unde drumeții europeni se opreau pentru a gusta din vinurile bistrițene și mai apoi plecau spre țările balcanice. Construit spre sfârșitul secolului al XIV-lea respectiv începutul sec XV-lea în prezent complexul reprezintă un ansamblu civic parte din vechea cetate bistrițeană.

Despre vremurile în care burgul era cel mai cunoscut loc de răspântie pentru principalele drumuri comerciale din Transilvania a rămas scris și în cărțile despre istoria Bistriței, acestea făcând referire și la atmosfera din acea perioadă. De exemplu Oscar Skrabel a menționat în volumul „Nostalgii citadine” publicat în anul 2007 că „Aproape zilnic, care cu coviltire umpleau curţile lungi ale caselor din Sugălete. Aici erau amenajate, pe lângă depozite spaţioase, şi grajdurile pentru animalele de povară. În încăperile dinspre piaţă, drumeţii se puteau ospăta pe cinste cu rafinatele preparate culinare ale bistriţenilor. Vinurile autohtone de Lechinţa, Teaca şi Steiningerul erau renumite şi se bucurau şi atunci de o binemeritată apreciere”.

Sursă foto: radiocluj.ro

Din păcate în prezent Sugălete este prea puțin valorificat, însă adevărata bogăție a complexului constă în detaliile arhitecturale ale caselor precum: semiluna în forma unei măști umane, steaua cu șase colțuri, statuia Sfântului Nicolae. Despre prima casă din cele 13 puțini oameni știu că pe la începutul secolului al XVI-lea adăpostea prima farmacie din orașul Bistrița care se numea „La vulturul negru”.

Sursă foto: sacalatorim.ro

Clădirile au fost restaurate parțial de-a lungul timpului, însă niciodată în totalitate deoarece au avut mai mulți proprietari. De exemplu una dintre cele mai importante astfel de intervenții a fost făcută în anul 2007 la casa cu numărul 24. Pe peretele vestic din complex care face legătura cu Bulevardul Republicii a fost făcut un graffiti. Acest lucru denotă faptul că semnificația istorică a complexului devine tot mai șubredă, ne fiindu-i înțeles corect potențialul. În ziua de astăzi o singură clădire are funcționalitate publică și mai exact casa 24 care ține de UAP. În rest, edificiile ascund mici magazine de comerț. Localnicii știu despre Complexul Sugălete că este locul din care pot achiziționa haine de import, produse de patiserie, popcorn și așa mai departe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol