25 aprilie 2024, 11:33

Descoperă România. Culele de la Maldaresti – strajnicele fortărețe vâlcene

La aproximativ patru kilometri de Horezu este organizat într-un cadru natural pitoresc „Complexul Muzeal Maldaresti”. Acesta cuprinde „culele” Greaceanu și Duca  și o casă memorială dedicată lui I. G. Duca. Complexul Muzeal Maldaresti este inclus în Patrimoniul Cultural Național, întrucât deține clădiri tipice pentru arhitectura civilă din Oltenia și peste 3.000 de obiecte etnografice de mare valoare textile, port, lemn, ceramică din diferite centre precum Slătioara, Târgu Mureș, dar și obiecte deținute în trecut de familia Duca printre care o colecție de 20 de tablouri, mobilier, fotografii, cărți ș.a.m.d.

Sursă foto: pressone.ro

Acest termen de cula provine din turcescul „Kule” care face referire la un turn, la noi termenul este folosit prin extensie pentru locuință – turn. Culele erau ridicate în trecut de boierii olteni ca o măsură de protecție împotriva amenințărilor incursiunilor de la Ada – Kaleh, Vidin și a cetelor de haiduci. Aceste construcții mai sunt întâlnite cu precădere în Albania, Serbia și Bulgaria. La noi în țară aceste edificii sunt caracteristice pentru Oltenia și vestul Munteniei.

Sursă foto: pressone.ro

Cula Greceanu  este cea mai veche astfel de construcție din cadrul complexului. Acesta își are cu aproximație începuturile la începuturile secolului al XVI -lea, pe când Nan Paharnicul construiește un turn de apărare. Spre sfârșitul secolului al XVIII – lea nepotul său pe nume Tudor Maldar ridică restul construcției.

Sursă foto: e-zeppelin.ro

Edificiul a beneficiat de acest nume deoarece în timp a trecut prin zestre de la familia Maldarescu la familia Greceanu. Tot aici sunt prezente însemne specifice stilului brâncovenesc de exemplu ferestrele pivniței sunt lucrate în piatră traforată, la cele două cerdace se pot observa arcade și bolțile de penetrare din camera de la etajul unu.

Sursă foto: zidezi.ro

Pe la etajul unu din pridvor se face accesul într-o încăpere de mici dimensiuni, de aici prin intermediul unei scări mobile se poate ajunge într-un loc considerat sigur în cazul unei primejdii. La etajul unu mai era amenajată o cameră de primire din care se putea ajunge într-o altă încăpere susținută de bolți, în acest loc pictorița Olga Greceanu a imortalizat în frescă diverse imagini din trecut, oferind astfel portretele descendenților familiei Maldarescu.

Sursă foto: turistintaramea.blogspot.com

La etajul al doilea se afla un frumos cerdac deschis prin mai multe arcade trilobate. Un lucru diferit la Cula Greceanu de orice altă culă din țară este faptul că pivnița nu comunică cu etajul. Începând din anul 1967 Cula Greceanu a fost restaurată și reamenajată, iar în prezent este deschisă pentru publicul larg.

Sursă foto: savuleasca.ro

Cula Duca a fost realizată în anul 1818 de către Gheorgiță Maldarescu, acesta a lăsat în tencuiala clădirii inscripția 1827 – anul executării stucaturilor, iar din anul 1910 edificiul a fost cumpărat de omul politic I. Gh. Duca. Construcția are o formă dreptunghiulară și este alcătuită din două etaje și parter. În partea inferioară a culei sunt observate caracteristici specifice locului precum o ușă de acces confecționată din lemn de gorun masiv care face legătura cu beciul și cinci ferestre mici. Se pot observa cu ușurință stâlpii enormi din lemn care susțin grinzile masive. Această clădire se face remarcată pentru decorul inedit și autentic.

Sursă foto: savuleasca.ro

Datorită acestor lucruri casa a fost decorul perfect pentru producțiile cinematografice precum „Neînfricații”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul” ș.a.m.d. La etajul unu era amenajată o încăpere mare, iar la etajul al doilea două odăi. O încăpere era mai mică și cea de a doua era un cerdac, al cărui tavan era împărțit în trei registre, având fiecare pe centru un motiv de ordin decorativ. De admirat este și varietatea sobelor care beneficiau de o gură de încărcare într-o încăpere în timp ce soba era în alta. Modelele fiind diferite de la o cameră la alta și rămân în timp ca o mărturie vie a unei arte de mult apuse.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Tot în acest complex există Casa Memorială I. Gh. Duca. Acesta a fost îndrăgostit de pitorescul locului încă din perioada când ocupase funcția de judecător la ocolul Horezu. Omul politic I. Gh. Duca a construit în anul 1912 în zonă o casă modestă de vacanță. Edificiul a devenit de pe data de 29 decembrie 1998 Casa memorială I. Gh. Duca, deoarece a fost un om de o remarcabilă valoare, teoretician al liberalismului și puternic susținător al ideii de progres.

Sursă foto: mugurcostin.blogspot.com

Avea să trăiască datorită valorilor și principiilor sale una dintre cele mai spectaculoase și meritate cariere politice. A devenit deputat în parlament la numai 26 de ani, ministru la 38 de ani și prim ministru la 54 de ani. Expoziția din casa acestuia cuprinde un salon, biroul de lucru al acestuia și dormitorul care păstrează piesele originale. Sunt prezentate în expoziția amenajată și originile familiei Duca, diferitele etape din viața sa, personalități politice importante ale vremii, momente din activitatea sa în magistratură, din Centrala Băncilor Populare, din Parlament, din Minister și din perioada sa ca membru marcant pentru Partidul Național Liberal.

Sursă foto: pressone.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol