23 aprilie 2024, 12:01

Descoperă România. Culisele Teatrului Național „Vasile Alecsandri”

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași se află în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cea mai veche instituție publică culturală din România. Din acest motiv edificiul Teatrului Național se află pe lista monumentelor istorice din România.

Sursă foto: toparhitecti.ro

Înființat în anul 1840 la conducere se aflau Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Această instituție a funcționat din data de 22 decembrie 1846 într-o sală nouă din Teatrul cel Mare de la Copou. În seara de 17 spre 18 februarie din anul 1888 a avut loc un incendiu puternic în urma căruia clădirea Teatrului din apropierea Copoului a fost distrusă. În urma acestui eveniment au fost începute construcțiile între anii 1894 respectiv 1896 la actuala clădire. Aceasta este apreciată în prezent ca fiind cea mai frumoasă și veche instituție culturală din România.

Sursă foto: dragos010.wordpress.com

Despre planurile clădirii se știe că au aparținut cunoscuților arhitecți vienezi Helmer și Fellner, aceștia sunt cunoscuți pentru mai multe lucrări asemănătoare din Praga, Odessa, Viena, Zurich ș.a.m.d. În acea perioadă a fost dată în folosință și uzina electrică pentru teatru, marcându-se astfel punctul de pornire pentru iluminatul electric din Iași. Atunci când s-au împlinit 140 de ani de la primul spectacol în limba română, mai exact în anul 1956, teatrul ieșean a primit numele marelui dramaturg, poet și om de cultură Vasile Alecsandri.

Sursă foto: atelierdefamilie.blogspot.com

Teatrul Național este considerat una dintre principalele bijuterii arhitectonice din țara noastră plus că deține și nenumărate monumente de artă. Printre acestea se numără cortina care a fost pictată de către meșterul vienez M. Lenz în anul 1896, cortina de fier ( este utilizată pentru a separa în mod etanș scena de public ) cu motive ornamentale simetrice care a fost realizată de Al. Goltz, candelabrul adus de la Veneția realizat din cristal cu un număr total de 109 becuri și plafonul conceput din culori pastelate cu diferite nimfe și îngeri.

Sursă foto: subversiv.info

Acest teatru a fost clasat într-un top făcut pentru întreaga lume de către televiziunea britanică BBC pe locul al doilea la frumusețe. Tot pe acestă listă se află și celebrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie, Teatro La Fenice din Veneția sau Palais Gariner din Paris. Așadar după o vizită în România cei de la BBC s-au îndrăgostit imediat de frumoasa clădire și au inclus-o în topul realizat cu ocazia „Zilei mondiale a teatrului”.

“Toți ieșenii se mândresc cu clădirea Teatrului National. Ne-a bucurat că a fost selectat ca una dintre clădirile teatrale care te lasă mască. Vin grupuri turistice nu numai din țară, ci și din străinătate”, a declarat Daniel Busuioc directorul artistic al Teatrului Național Iași pentru știrileprotv.ro.

Acest monument deosebit a cărui strălucire este dată și de minunatele detalii arhitecturale rămâne deschis de luni până sâmbătă în intervalul orar 10.00 – 17.00 pentru ca oricine dorește să se poată bucura de el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol