20 martie 2024, 18:04

Descoperă România. Curtea Domnească, unde poți vedea capitala lui Vlad Țepeș și Mircea cel Bătrân

Despre Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgoviște se știe că a fost atestat pentru prima dată în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân. Mai apoi în timpul lui Vlad Dracul și copilul acestuia Vlad Țepeș au fost ridicate fortificațiile și a fost construit Turnul Chindiei. 

Sursă foto: taradacilor.ro

Imediat după Câmpulung și Argeș în a doua parte din secolul al XIV-lea Târgoviștea devine curte domnească de ordin secundar. În prima parte a secolului al XV-lea aici era casa voievodului Mihail, asociat și fiu al lui Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

În continuare curtea amplasată pe valea Ialomiței a reprezentat un loc important pentru activitățile comerciale, dar și politico-militare. Întrucât avea aceste beneficii, a devenit imediat reședința primordială a suveranilor Țării Românești. Astfel curtea domnească a rămas neschimbată până în prima parte a secolului al XVII-lea. Progresul uimitor pe care l-a avut orașul Târgoviște a survenit mulțumită drumului comercial care unea Brașovul cu portul dunărean din Brăila.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

Datorită poziției strategice și militare, în acest oraș exista și o vamă comercială. În acest loc era impozitat comerțul de pe drumul Brăilei, dar și cel din Țara Românească. Spre finalul domniei lui Mircea cel Bătrân (cu reședința la Argeș) pe tronul statului muntean a urcat Mihail I, reședința principală a acestuia din Târgoviște devenind cea a Țării Românești.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

La curtea din Târgoviște de-a lungul anilor au fost luate decizii importante din punct de vedere politic de către Dan al II-lea, apoi de Vlad Dracul și mai apoi de fiul acestuia Vlad Dracula. Toți cei menționați anterior au pus bazele celebrității orașului capitală. Acesta fiind recunoscut din perspectivă diplomatică în majoritatea centrelor politice din Europa medievală.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

Aflată într-un stadiu avansat de degradare fiind părăsită pentru trei decenii, a trecut în administrarea lui Constantin Brâncoveanu, a cărui avere a fost menționată în majoritatea legendelor. Domnul Brâncoveanu a rămas în istorie și pentru nenumăratele monumente pe care le-a ctitorit. Despre refacerea curții din Târgoviște se știe că a pornit în anul 1692 ca o datorie față de istoria locului în care au trăit și domnit vechii basarabi.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

Tot în semn de recunoștință unii domnitori au fost reprezentați printr-o pictură de mari dimensiuni întâlnită în biserica din curtea domnească. Aici a fost și reședința de vara a lui Altan Bey cunoscut și drept prințului aurului, urmând să nu mai fie utilizată vreodată după martirul acestuia și a fiilor săi din anul 1714.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

Turiștii care doresc să viziteze Ansamblul Monumental Curtea Domneasca trebuie să ajungă pe Calea Domnească 181 din Târgoviște. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 9.00 – 18.30 vara, iarna între 9:00 – 17.00, luni fiind închis.

Sursă foto cover: taradacilor.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol