11 iulie 2020, 14:52

Descoperă România. Dosoftei, casa literaturii din centrul Iașului

Casa Dosoftei este cunoscută și sub numele de Casa cu arcade, fiind un edificiu vechi din municipiul Iași construit cel mai probabil în secolul XVIII-lea. Construcția este amplasată într-o zonă centrală, mai exact pe strada Anastasie Panu la numărul 69 foarte aproape de vechea Curte Domnească între Biserica „Sf. Neculai Domnesc” și Palatul Culturii din Iași. În ziua de astăzi în acest loc funcționează secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române creată în anul 1970. 

Sursă foto: savizitam.ro

Casa cu arcade inițial făcea fapte din zona Bisericii „Sf. Neculai Domnesc”, ridicată de către Ștefan cel Mare între anii 1491 respectiv 1492. Se crede că era chiar parte a zidului de incintă poziționată pe latura nordică a bisericii. Denumirea de Casa cu Arcade provine de la faptul că beneficiază de un porticul înalt sprijinit de cinci arcade. Despre cercetătorii care au lucrat la această casă, se știe că aceștia nu au reușit să ajungă la o părere comună, astfel nu se știe cu exactitate când a fost construită clădirea, dar nici care au fost destinațiile sale de la început.

Sursă foto: savizitam.ro

Construcția a fost realizată în totalitate din piatră și este de formă cubică. În parte din față se poate observa pridvorul cu arcade sprijinite de coloane trainice, iar în zona din spate se găsesc patru camere despărțite pe două nivele. Cele din urmă având mai multe geamuri mici și pătrate.

Sursă foto: savizitam.ro

Se spune despre camerele din spate că erau folosite drept depozit și că în partea ce dă spre stradă în zona arcadelor erau expuse diverse mărfuri pe timp de zi cu scopul de fi vândute. Casa Dosoftei este printre ultimele construcții păstrate dintre vechile dughene ce țineau de mahalaua negustorească a Sfintei Vineri. Despre stilul în care a fost realizat edificiul știm că acesta este unul foarte asemănător cu dughenele întâlnite și astăzi în Istanbul din Turcia sau în zonele apropiate Mării Negre precum Kutaisi din Georgia.

Sursă foto: savizitam.ro

Casa cu arcade a fost reabilitată de către Direcția Monumentelor Istorie între anii 1966 respectiv 1969, iar zidurile vechi ale clădirii au fost perfect conservate pentru a rezista de-a lungul timpului. Acoperișul edificiului a fost reconstruit în conformitate cu o stampă de a lui J. Rey din anul 1845. În incinta clădirii a fost amenajat pe data de șapte august a anului 1970, secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.

Sursă foto: savizitam.ro

Doritorii pot vizita acest obiectiv turistic săptămânal de marți și până duminică între orele 10:00 respectiv 17:00. 

Sursă foto: savizitam.ro

Sursă foto cover: savizitam.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.