24 martie 2024, 19:22

Descoperă România. Edificiul roman cu mozaic din Constanța, locul în care se depozitau produsele aduse de corăbii

Pentru ceea ce înseamnă arheologia constănțeană cea mai favorabilă perioadă a descoperirilor a avut loc în a doua jumătate a secolului XX-lea. Săpăturile au fost făcute mai ales în aria modernă a orașului care s-a dezvoltat de-a lungul timpului pe ruinele antice. În acest mod au fost descoperite vestigii inestimabile pentru perioada antică. 

Sursă foto: Ziare.com

Dacă ne referim la istoria recentă putem afirma că aceasta a început prin descoperirea Edificiului cu mozaic din toamna anului 1959. Acest lucru a fost posibil pe când se desfășurau lucrările de ridicare a mai multor blocuri. Astfel, de-a lungul mai multor cercetări arheologice întreg edificiul a fost analizat, pentru ca mai apoi să înceapă lucrările de restaurare implicit de conservare. Toate acestea pentru ca în final edificiul să fie inclus în circuitul turistic.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Realizat pe trei terase amplasate în faleză Edificiul cu mozaic conferea o puternică susținere a solului, protejând astfel portul tomitan contra alunecărilor de teren des întâlnite în zonă. Spațiul de aici este unul generos și din acest motiv era adesea utilizat pentru desfășurarea activităților publice de tip social, economic, cultural sau politic. Sala mare cu mozaic pavimentar este susținută printr-o terasă superioară de 2000 de metri pătrați și comunică cu piața centrală a vechiului oraș.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Construită între secolele III și IV clădirea poate fi considerată o veritabilă bijuterie arhitecturală pentru perioada bizantină timpurie. Edificiul fiind foarte cunoscut datorită decorului său interior compus din pavaj mozaicat policrom care ocupă toată suprafața sălii și pereții care au fost placați cu marmură decorată destul de variat. Însă până în prezent din vechea suprafață a mozaicului au rămas circa 400 de metri pătrați.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Împodobit cu diverse motive geometrice, despre mozaic se știe că este opera unor artiști cunoscuți care cel mai probabil au realiat aici o lucrare fiind chemați de tomitani. Pe plăcile de marmură se pot observa motivele zoomorfe, antropomorfe, vegetale și geometrice, iar pe covorul mozaicat s-a mai păstrat o singură imagine clară cu un porumbel alb foarte bine ascuns între motivele vegetale dominante.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Despre clădirea amplasată la sud de Edificiul cu mozaic se știe că aparține cel mai probabil unui vechi complex termal. La această concluzie s-a ajuns datorită sistemului de încălzire pe care-l au încăperile și poziționarea apropiată de port. Se consideră că aici erau ținute cerșafurile din in ce asigurau funcționarea băilor.

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Acest edificiu a fost cercetat doar în mod parțial de către arheologi. Aceștia au descoperit o încăpere pavată cu dale confecționate din piatră ce beneficiază de trei intrări dintre care una duce către Lentiarion și două duc către vestibulum. Ultima încăpere menționată lega nivelul din fața portului cu orașul antic printr-o scară.

Sursă foto: 365romania.ro

Caracteristica principală a clădirii constă chiar în sistemul de încălzire, iar cea mai importantă încăpere de aici a fost realizată chiar în aceeași tehnică cu Edificiul cu mozaic. Ambele erau încălzite prin intermediul aerului cald care traversa pavimentul și pereții dubli. Despre acest edificiu se crede că provine cel mai probabil din secolul al III-lea sau puțin mai târziu, când a fost construit și Edificiul cu mozaic.

Sursă foto cover: ecomareaneagra.wordpress.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol