19 aprilie 2024, 10:39

Descoperă România. Faberge, povestea celor mai scumpe ouă pascale

Povestea celor mai cunoscute și scumpe ouă de Paște din lume a început cu aproximativ un secol în urmă chiar în atelierul bijutierului Peter Carl Faberge. Acestea sunt adevărate bijuterii confecționate din metale și pietre prețioase lucrate într-un mod artistic.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Despre tradiția realizării lor se știe că a pornit în anul 1885 înaintea Paștelui la comanda țarului Alexandru al III-lea al Rusiei din dorința de a îi oferi un cadou inedit țarinei Maria Fiodorovna. Întrucât Maria a fost atât de impresionată de cadoul inedit, țarul l-a ridicat fără ezitare pe Faberge la rang de bijutier regal.

Sursă foto: historia.ro

Sursă foto: stirileprotv.ro

Timp de mai mulți ani până la Revoluția Bolșevică Faberge a realizat în total 50 de astfel de giuvaiere. Despre Carl Faberge se spune că atunci când făcea un ou pentru țarii Rusiei în același timp lucra și la unul pentru propria soție. De-a lungul timpului lucrările au fost supranumite și ouăle cu surprize deoarece atunci când erau deschise în interior se găsea o găinușă, o coroană minusculă împodobită cu un rubin, fie diverse forme lucrate minuțios.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Deoarece își câștigase faima persoane de rang înalt și membrii din familii foarte bogate i-au comandat astfel de bijuterii. Din informațiile existente 105 ouă au ieșit din atelierul bijutierului însă doar despre 69 se știe că au supraviețuit până astăzi. De exemplu între anii 1930 respectiv 1933, 14 ouă au părăsit Rusia, iar 30 au rămas în patrimoniul unor instituții.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Unul dintre cele mai prețioase ouă a fost realizat în anul 1913 și vândut în anul 2002 la o licitație pentru suma de 9,6 milioane de dolari. Opt astfel de ouă au putut fi admirate pentru prima dată și în România, la Suceava în anul 2018. Despre opt din aceste giuvaiere nu se mai cunosc detalii, în timp ce trei îi aparțin reginei Angliei, prințul Rainer de Monaco deține și el unul.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Publicul larg poate admira cinci astfel de ouă în expoziția Muzeului de Artă Virginia din Richmond, în Muzeul de Artă din New Orleans și în Muzeul Hillwood din Washington. Giuvaierele au stârnit multe pasiuni de-a lungul timpului pentru ca în prezent să fie vânate asiduu și cumpărate în schimbul unor sume fabuloase de către diverși colecționari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol