19 martie 2024, 6:45

Descoperă România. Fragmente din povestea Castrului Roman Arutela

Pe partea stângă a Oltului, foarte aproape de Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea, apărată de către Barajul Hidroenergetic Turnu se găsește semeață una dintre cele mai îndrăgite așezări romane din perioada antică. Castrul Arutela, căci despre el vorbim, a fost ridicat cel mai probabil între anii 137 respectiv 138 după Hristos și este inclus pe lista monumentelor istorice din țara noastră. 

Sursă foto: adevarul.ro

Oricine trece pe lângă malul stâng al Oltului încă poate admira vechile ziduri ale construcției care au rămas din vremea Împăratului Hadrian. Pentru mii de ani construcția a fost acoperită de râul Olt, iar în mod întâmplător acum mai bine de un secol când au avut loc primele săpături pentru descoperirea izvoarelor minerale, au fost descoperite o serie de monede din perioada lui Hadrian, Septimiu Sever, Caracalla, Iulia Domna și multe alte obiecte metalice. Aceste evenimente se desfășurau mai exact între anii 1888 și 1889.

Cel care s-a ocupat de munca arheologică din zonă a fost savantul Grigore Tocilescu, însă pe lângă restul descoperirilor sale, precum Monumentul de la Adamclisi, aici a fost făcută doar o cercetare considerată parțială. Scrierile acestuia aveau să fie mai târziu, în mod inexplicabil, date dispărute.

Sursă foto: directbooking.ro

Tocmai în anul 1967 șantierul arheologic aflat la intrarea în defileul Oltului urma să fie redeschis de către Muzeul Militar Central, aflat sub comanda doctorului Dumitru Tudor. Acesta este și cel care a scris lucrarea „Oltenia Romană”, cu ajutorul lui Cr. M. Vlădescu și a lui Gh. Poenaru Bordea.

Despre vechea așezare se spune că era mult mai mare în trecut dacă facem o comparație cu ceea ce vedem în zilele noastre. Despre castrul realizat în formă de pătrat se spune că are colțurile în punctele cardinale și că a fost acoperit în timp de către terasamentul soselei sau al căii ferate din Râmnicul Vâlcea, care-l străbat pe lățime.

Sursă foto: adevarul.ro

În timpul săpăturilor de aici au fost scoase la iveală mai multe vestigii din ceramică, care i-au dus pe specialiști cu gândul la existența unei alte așezări dacice dinaintea celei romane. Pe latura estică în schimb blocurile proeminente alcătuiesc un zid de circa un metru lungime și tot de acolo se poate observa poarta proeminentă care este orientată spre răsărit. Aceasta este protejată de două turnuri pătrate și se spune că avea în trecut o deschidere de circa doi metri și jumătate.

Sursă foto: aeagency.ro

Printre cele descoperite de către specialistul Tocilescu mai trebuie menționate un fragment dintr-un coif, mai multe sulițe, vase Terra sigilate cu un Apollo, măști în relief și foarte multe monede. O mică placă de bronz pe care se observa scris numele unui soldan din legiunile romane, toate acestea au reușit să demonstreze, dacă mai era nevoie, încă o dată că romanii erau iubitori ai luptelor desfășurate în câmp deschis. Însă în afara zidurilor, existau șanțuri de apărare realizate în forma literei V, iar în partea din față a acestora se puteau observa gropi camuflate și care în mijloc aveau un par ascuțit, sau așa cum se mai spune „lilia” sau „crini”.

Însă din păcate, chiar dacă vâlcenii se fălesc cu acest vestigiu istoric, locul este foarte puțin cunoscut, iar cei care ajung în zonă nu beneficiază de informații suficiente, încât să fie scoasă la iveală valoarea castrului.

Sursă foto cover: zigzagprinromania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol