24 aprilie 2024, 3:07

Descoperă România. Găurile de la Zăplaz, un fenomen greu de explicat chiar și pentru specialiști

Un ținut de-a dreptul inexplicabil chiar și pentru oamenii de știință, locul denumit „La Zăplaz este situat la aproximativ 1.640 de metri altitudine, se regăsește în județul Brașov și este cunoscut drept un fenomen carstic foarte deosebit. 

Sursă foto: calatoriileioanei.ro

Săpăturile realizate în stâncă sau cum mai sunt denumite „Găurile de la Zăplaz” sunt amplasate pe traseul „La Lanțuri” din Piatra Craiului. Acestea sunt considerate de către majoritatea oamenilor adevărate porți care duc către o altă dimensiune. Scobiturile au apărut în urma eroziunii apei în calcarul Munților Piatra Craiului, oferind o imagine care ar putea tăia respirația oricui. Piatra Craiului mai este cunoscută popular și drept un cimitir vechi de mai bine de 150 de milioane de ani, întrucât locul în trecut era un fund de mare. Așadar, în acest fel se face că Piatra Craiului a luat formă din ființe vii asemenea scoicilor, moluștelor, coralilor, care se pot observa și acum mai la tot pasul.

Sursă foto: romaniamama.ro

Acum mai bine de milioane de ani, în epoca Jurasicului, Piatra Craiului a fost ocupată de o mare, iar odată cu depunerea straturilor de corali și scoici au prins formă sedimentele care odată înălțate au creat într-un final muntele calcaros. În ziua de astăzi bolții par să fie mai aproape de cer, iar munții de cochilii bine pietrificate, sunt acolo încă din timpul dinozaurilor și tot în acea vreme se povestește că au apăraut găurile din Zăplaz. Principalul factor a apariției carstice este apa, împreună cu vântul, cele două au format ferestrele ce parcă aduc în fiecare zi tot mai mulți vizitatori pe un ținut scăldat în lumină din care până și cerul albastru pare mult mai aproape.

Sursă foto: romaniamama.ro

Considerate de către oamenii locului un fel de „gard de scânduri” acestea depășesc cu mult imaginația oricui, străjuind parcă accesul într-un castel de piatră prin coloanele sale infinite, arcadele măiestuoase și bolți domenești, care prezintă parcă un fel de operă Dumnezeiască. Pe lângă mărimea și forma găurilor din munte, pentru care cercetătorii nu au descoperit încă nici un fel de explicație logică, există persoane care le aseamănă unui loc de trecere către o altă dimensiune. Tot aici, se povestește că în trecut strămoșii noștrii s-ar fi închinat Zeilor, iar cerul văzut din acest punct părea mai deosebit ca în oricare alt loc.

Sursă foto: mareahoinareala.com

Legat de găurile formate în munte există și voci care susțin că în urmă cu mai mulți ani aici ar fi fost mai multe peșteri, însă din motive necunoscute tavanele erodate s-au prăbușit și astfel a luat naștere controversatul peisaj din zilele noastre. Despre traseul turistic se spune că este unul de-a dreptul impresionant și că La Zăplaz se ajunge pornind de la cabana Plaiul Foii, iar mai apoi Refugiului Șpirlea până la locația noastră. Drumul este unul destul de accesibil care în mod normal nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute, chiar și turiștii fără experiență se descurcă fără probleme, iar traseul se poate face atât vara cât și iarna.

Sursă foto: calatoriileioanei.ro

Tot aici în zona Masivului Piatra Craiului, se spune că există cele mai frumoase peisaje din România, fiind întâlnite la tot pasul și specii de plante protejate de lege cum ar fi Garofița Pietrei Craiului, Floarea de Colț sau Ghinduța Galbenă. Cei mai norocoși dintre noi au ocazia chiar să observe de la distanță superbele exemplare de capre negre, de asemenea potejate în țara noastră.

Sursă foto cover: romaniamama.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol