24 aprilie 2024, 8:35

Descoperă România. Locul copilăriei lui George Bacovia, cel mai important simbolist al literaturii noastre

În orașul Bacău pe strada numită astăzi George Bacovia, iar în trecut Liceului, se găsește Casa Memorială a poetului născut cu numele de George Andone Vasiliu. Aceasta a fost deschisă pentru publicul larg în anul 1971, reprezentând de la început și până în prezent un loc de „pelerinaj” pentru iubitorii culturii românești. Bacovia este văzut și la 62 de când a trecut în neființă drept cel mai însemnat poet simbolist al literaturii române. 

Sursă foto: bacau.net

Turiștii care ajung în Bacău sunt încurajați să viziteze casa – muzeu aflată foarte aproape de statuia lui Ștefan cel Mare. Despre familia poetului se spune că a venit aici în anul 1906, în timp ce tânărul Bacovia era student al Facultății de Drept din București. George Bacovia își petrecea majoritatea vacanțelor acasă, unde stând la fereastră reușea să creeze diverse poeme dedicate primăverii, printre acestea se află și „Note de primăvară”.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Întrucât edificiul se afla într-o stare înaintată de degradare a beneficiat de fonduri speciale pentru renovare, dar și diverse acțiuni de consolidare. Casa cuprinde cinci camere, toate putând fi vizitate, iar majoritatea obiectelor expuse aici i-au aparținut scriitorului. Printre acestea se numără piese de mobilier, manuscrise, diverse piese de patrimoniu sau uz personal (pipa și tutunul regal).

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Salonul casei a fost amenajat în memoria părinților lui George Bacovia, Zoe și Dimitrie Vasiliu deoarece acesta era locul lor preferat din casă. În această încăpere se pot admira un pian, o vioară și portretele celor doi. În grădina locuinței există mai multe sculpturi create de artiști contemporani, toate acestea pentru a reda puternicul spirit cultural al locului.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Un lucru atipic pentru un muzeu este faptul că aici din dorința de a aduce vizitatorii cât mai aproape de viața poetului reprezentanții le pun doritorilor la dispoziție o casetă video. Pe aceasta se găsește un documentar despre viața lui George Bacovia, în care apare chiar el și poate fi auzit cum recită propriile sale versuri.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

Este foarte greu chiar dacă nu te impresionează cu adevărat casa lui George Bacovia, să rămâi neinteresat atunci când vine vorba de viața acestuia. Poetul a ieșit în evidență tot timpul încă de la liceu când era considerat un artist complet, deoarece reușea să cânte la mai multe instrumente și să câștige locul unu pe țară la concursuri de desen, până la înscrierea sa în Școala Militară din Iași.

Sursă foto: infoturism-moldova.ro

La cea din urmă a renunțat rapid, pentru a începe cursurile la Facultatea de Drept din București, însă și pe acestea le-a abandonat și a reușit să le termine la aceeași facultate din Iași. Într-un final s-a mutat la București unde s-a stins din viață în anul 1957 pe când avea 75 de ani, chiar în locuința sa din cartierul Giurgiului, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din capitală.

Sursă foto cover: Facebook.com

Plumb

de George Bacovia

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Și flori de plumb și funerar veștmânt –
Stam singur în cavou… și era vânt…
Și scârțâiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, și-am început să-l strig –
Stam singur lângă mort… și era frig…
Și-i atârnau aripele de plumb.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol