29 martie 2024, 12:40

Descoperă România. Grădina Botanică „Alexandru Borza”, simbol al Clujului

În Cluj – Napoca a fost înființată în anul 1920 Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Această instituție științifică a fost deschisă pentru public în anul 1925, fiind foarte importantă din punct de vedere didactic și educativ. Edificiul poartă numele lui Alexandru Borza, o personalitate importantă pentru biologia românească, care a pus bazele pentru realizarea construcției.

Sursă foto: ubbcluj.ro

Frumoasa grădină se întinde pe o suprafață de aproximativ 14 hectare. Terenul are o configurație diferită special pentru a ajuta la dezvoltarea și creșterea plantelor aduse de pe diferite continente. În acest loc sunt plantate circa 10.000 de specii, acestea sunt grupate pentru a facilita îngrijirea și împărțirea pe diverse sectoare precum fitogeografic, ornamental, sistematic, complexul de sere, economic și sectorul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Cel din urmă a fost creat recent pentru a răspunde pozitiv cerințelor și necesităților exprimate în nenumărate rânduri de comunitate.

Sectorul cu plante ornamentale este menit să le ofere celor aflați în vizită o gamă largă de specii și varietăți horticole decorative a căror culoare, dar și formă se modifică după sezon. Tot în această parte se găsește rosariumul care conține circa 250 de tipuri de trandafiri și diverse colecții de narcise, lalele, zambile, gladiole și crini care se modifică atunci când se schimbă sezonul.

Sursă foto: ubbcluj.ro

Zona fitogeografică are în componență mai multe sectoare tematice menite să organizeze plantele provenite din regiuni geografice diferite. De exemplu orientul este reprezentat prin „Grădina Japoneză” amenajată într-un stil tradițional „gyo – no – niwa”. Cum era de așteptat flora din regiunile geografice ale României este bine reprezentată atât pentru câmpia și podișul transilvan, pentru vegetația din Munții Carpați, dar și pentru litoralul Mării Negre. O altă atracție inedită este Grădina Romană, aceasta poartă și denumirea de grădina lui Pliniu, fiind dominată de către statuia zeiței Ceres. În jurul statuii sunt amplasate două sicrie veritabile care au fost găsite în vechiul oraș roman din Napoca.

Sursă foto: a1.ro

Sectorul Sistematic este cel în care plantele sunt grupate în funcție de familia din care fac parte și a locului pe care-l ocupă pe scara evoluției din punct de vedere filogenetic. Partea Economică este zona unde plantele sunt așezate conform utilizărilor din laturile alimentare, tehnice, melifere, furajere și tinctoriale. Pe când complexul serelor are șase compartimente: palmariul, sera acvariu, sera cu plante mediteraneene și australiene, sera cu plante suculente,  sera cu orhidee şi ferigi ș.a.m.d.

Sursă foto: wikipedia.org

La etajul Institutului Botanic funcționează Herbarul, aflat pe locul unu ca importanță în țară. Mai exact aici se găsesc 750.000 de coli cu plante presate, unele coli se numesc holotipuri și atestă identitatea unei specii. Herbarul este cel care a stat la baza lucrării de 13 volume numit Flora României în care sunt numite și descrise caracterele botanice ale tuturor speciilor care trăiesc în țara noastră.

Sursă foto: ddumi.ro

Grădina Botanică din România deoarece a participat la mai multe schimburi de material vegetal sau semințe se află în strânsă legătură cu alte peste 450 de grădini botanice de pe mai multe continente, dar și cu institute de cercetare și biblioteci. Așadar, Grădina Botanică publică anual și două reviste denumite „Contribuții Botanice și „Catalogul de semințe”. Grădinile sunt vizitate anual de aproximativ 150.000 de turiști, fapt ce îi oferă și poziția de adevărat simbol pentru orașul Cluj – Napoca.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol