29 martie 2024, 15:02

Descoperă România – într-un mod special de Ziua Mamei

În lume nu există o definiție exactă și atotcuprinzătoare când vine vorba de cuvântul „mama”. Acest lucru se datorează faptului că mama nu se rezumă doar la răspunderile care vin odată cu această titulatură.

Conștienți de importnața omagierii mamelor din întreaga lume, au existat de-a lungul timpului o mulțime de moduri prin care oamenii au încercat să curpindă în cuvinte frumoase gratitudinea față de femei. S-au construit muzee, opere de artă, picturi și ode, iar toate transmit ideea că aceastea sunt ființe de-a dreptul divine, care ne ghidează atent pașii pe drumul vieții, feritndu-ne de orice primejdii.

Sursă foto: Facebook.com

Pentru toate acestea în orașul Petrila din anul 2012 a fost creat un loc ieșit din comun care trimite pe oricine cu gândul la copilărie. Artistul Ion Barbu a realizat în vechea casă a mamei sale un muzeu dedicat dragostei materne. Acesta este un loc unic în Europa care așteaptă zilnic vizitatori din toate colțurile lumii.

Sursă foto: Facebook.com

Încă de la intrare fiecare obiect sau fotografie îi sunt dedicate mamei. Pereții au fost acoperiți cu versurile poeților români, iar toate aceste pot forma o adevărată antologie a poeziei oferite cu dragoste mamei. Bucătăria din locuință a devenit o veritabilă operă de artă și toate acestea pentru că toate obiectele au fost transformate în memoria mamei artistului.

Sursă foto: Facebook.com

Absolut tot edificiul poartă amprenta de neconfundat a artistului Ion Barbu care a reușit să creeze dintr-un spațiu relativ mic, un întreg memorial dedicat ultimei perioade din viața mamei sale. Artistul a dat o valoare uriașă fiecărui lucru din muzeu, pornind de la borcanele destinate murăturilor, la păpușile surorii și până la vechile scrisori pe care le-a primit în adolescență de la mama sa.

Sursă foto: Facebook.com

În acest loc nu este vorba despre o singură mamă ci se poate spune că este vorba despre toate mamele din lume. Mai ales că obiectele din muzeu nu sunt doar personale, întreaga colecție a fost realizată cu ajutorul mai multor oameni care au făcut donații. Astfel Muzeul mamei a devenit un loc viu, în care de-a lungul timpului au venit și nume mari ale culturii printre care pictorița Delia Wilhelm sau poeta Nora Iuga.

Sursă foto: Facebook.com – Ion Barbu

Acest omagiu adus mamelor din întreaga lume este un muzeu privat care nu beneficiază de nici un ajutor din partea statului. Așadar este bine de știut pentru cei care vor să-i treacă pragul că nu este deschis non-stop și nici nu are stabilit un program fix de vizitare. Oricine poate admira locul la cerere intrând pe pagina de Facebook Mother’s Museum, unde sunt postate și datele de contact.

Un alt muzeu al maternității există la New York, dar se știe că acela a pornit de la un concept cu totul diferit. În acest fel muzeul de la Petrila se bucură de un spațiu ieșit din comun care se poziționează într-un contrast cu imaginea de loc unde în fond predomină problemele sociale.

Mama – autor necunoscut

E ziua ta azi, mamă

Şi-aproape, lângă tine

Un gând duios te cheamă

Ca să-ţi urez de bine.

Dar gândul meu fierbinte

Se stinge, nu ştiu cum

Şi nu găsesc cuvinte

Să-ţi mai urez acum.

In schimb îţi dau o floare

Şi-n locul meu aş vrea

Cu-aceeaşi nerăbdare

Să-ţi glăsuiască ea.

Tăcerea s-o străbată

Şi glasul ei s-ascult.

Să-ţi spună înc-odată

Cât te iubesc de mult.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol