20 aprilie 2024, 9:23

Descoperă România. Istoria evreilor din Transilvania păstrată la Muzeul Memorial al Holocaustului

Sinagoga ridicată în anul 1876 funcționează în ziua de astăzi ca primul Muzeul Memorial al Holocaustului din zona Transilvaniei de Nord. Acest lucru a fost posibil în anul 2005 din dorința „Asociației Memoriale Hebraica” din Nușfalău și „Jewish Architectural Heritage Foundation” din Statele Unite ale Americii. 

Sursă foto: facebook.com

Istoria ne amintește cum în lunile mai respectiv iunie din anul 1944 populația evreiască din Șimleu a fost obligată să-și lase casele. Toate acestea pentru a fi mutată în ghetoul de la Cehei, de acolo, oamenii au fost urcați în vagoane destinate transporturilor de animale și dusă la Auschwitz-Birkenau. Despre acest eveniment se știe că a dus la moartea a circa 160.000 de evrei din regiune.

Sursă foto: adevarul.ro

Din numărul devastator al oamenilor care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în țara noastră ultima familie evreiască a părăsit regiunea la jumătatea secolului XX-lea în perioada regimului comunist. Așadar, toate aceste evenimente au condus la abandonarea sinagogii din zonă și implicit la ruinarea sa odată cu trecerea timpului.

La inițiativa secretarului Asociației Memoriale Hebraica din comunca Nușfalău, un arhitect din Brooklyn a creat un proiect pentru reabilitarea vechii sinagogi lăsată uitării. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei vizite din anul 2003. Atunci când a fost făcută publică această inițiativă un medic din New York pe nume Alexander Hecht, copilul unor supraviețuitori ai Holocaustului proveniți din zona Nușfalău, a devenit dornic să ajute. Astfel, au fost înființate alte asociații care au căzut de acord să semneze un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România. Prin acest act clădirea vechii sinagogi a fost mutată în administrarea și gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău cu scopul de a crea un centru multicultural aici.

Sursă foto: simleusilvaniei.ro

Organizațiile au realizat și o campanie destul de cunoscută pentru a colecta fondurile necesare finalizării edificiului, dar și pentru a crea un Institut de învățământ. În ziua de astăzi muzeul se desfășoară sub forma unui centru de învățământ și este locul de pornire pentru toți cei care doresc să studieze problematica Holocaustului din regiune.

Sursă foto: facebook.com

Elevii, studenții și oamenii care ajung aici beneficiază zilnic de vizite cu ghid. Piesa principală a muzeului este reprezentată chiar de sinagoga ridicată în anul 1876. În anul 2004 construcția a fost reconstituită, fiindu-i schimbat acoperișul și întărite punctele principale de rezistență. Pe data de 11 septembrie a anului 2005 s-a desfășurat ceremonia oficială de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, chiar în vechea sinagogă.

Sursă foto: simleusilvaniei.ro

Ce care doresc să viziteze acest loc trebuie să știe că muzeul se găsește în orașul Șimleu Silvaniei, mai exact în Piața 1 Mai la numărul 1. Acesta este deschis de luni până vineri de la ora 10:00 și până la 17:00, iar sâmbătă și duminică este deschis de la 11:00 și până la 15:00.

Sursă foto: simleusilvaniei.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol