20 aprilie 2024, 10:50

Descoperă România. Lacul Cinciș și dispariția satelor de pe Valea Cernei

Lacul Cinciș a luat ființă la începutul anilor 1960 pe vechea vatră a cinci cătune de pe Valea Cernei. Scopul contruirii acestuia a fost în primul rând pentru a răspunde nevoii de apă Hunedorenilor și a combinatului siderurgic din zonă. Astfel că vechile sate au fost inundate, iar oamenii locului au fost nevoiți să-și mute toată agoniseală pe deal.

Sursă foto: inconcediu.com

Tocmai din aceste motive precizate anterior există și persoane care consideră lacul ca fiind unul blestemat. În vechea valea se găseau așezările Cinciș-Cerna, Valea Ploștii, Moara Ungurului, Baia lui Crai și Ciuleni, iar acum se găsește lacul care are o capacitate de circa 30 de milioane de metri cubi de apă.

Sursă foto: adevarul.ro

Deoarece lacul a luat ființă conform celor povestite anterior trebuie să ținem cont că în vechile așezări existau și biserici și cimitire, toate fiind înghițite de ape, oamenii automat au născocit foarte multe povești de-a dreptul înfiorătoare. Se spune că cele mai multe povești au luat contur în jurul anului 2000, însă nimeni nu poate preciza cu exactitate de ce.

Sursă foto: adevarul.ro

S-au spus multe lucruri despre Lacul Cinciş: că ar fi bântuit de morţii din cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni în fiecare an, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că animalele nu se apropiau să bea apă din lac, că sunt şerpi sau balauri pe fundul lui. E adevărat, au murit oameni înecaţi în el. Unui copil (Paul Bârnă) înecat în urmă cu câţiva ani aici nu i-a mai fost găsit trupul, dar nu se ştie ce s-a întâmplat cu el şi nu pot să cred că lacul ar fi blestemat”, ar fi chiar declarația unui localnic pe nume Andrei Antonie conform celor de la Adevărul.ro.

Sursă foto: adevarul.ro

Sursă foto cover: satulcinciscerna.blogspot.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol