22 martie 2024, 15:40

Descoperă România. Lacul „glaciar” din Munții Măcinului

În Munții Măcin din județul Tulcea există un lac parcă de smarald. Acesta este amplasat departe de poluarea urbană și poate impresiona prin aerul pur din zonă. Mai exact lacul se află în apropierea localității Turcoaia într-o carieră de granit de pe dealul Iacobdeal.

Sursă foto:libertatea.ro

Pe aceste meleaguri omul și natura au dat mâna într-un mod accidental pentru a lucra împreună. Lacul Iacobdeal este unul antropic care a apărut în urma unei explozii din urmă cu zeci de ani. Dinamitarea unei galerii a făcut ca apa din pânza freatică să umple locul și în acest fel s-a creat lacul.

Oamenii locului denumesc lacul „La fântâna” și au o legendă conform căreia atunci când a avut loc explozia zeci de utilaje au fost înghițite de ape, iar de atunci au rămas pe fundul craterului. Tot în adâncuri se spune că trăiesc pești de mari dimensiuni. La fântâna, conform denumirii populare are o adâncime de aproximativ 30 de metri și se întinde pe o suprafață de un hectar, fiind înconjurat de pereți smălțuiți de granit și maluri foarte abrupte.

Sursă foto: trecator.ro

Culoarea apei împreună cu limpezimea acesteia și forma inedită creează un peisaj ieșit din comun, ce-i duce pe vizitatori cu gândul la un lac glaciar. Deoarece lacul nu comunică cu nici o altă unitate de tip acvatic. Alimentarea sa cu apă se face doar din subteran și bineînțeles din precipitații.

Deși au trecut mulți ani de la formarea lacului în zonă se mai pot observa urmele clădirilor utilizate în trecut pentru cariera de granit. Lacul nu este tocmai ușor de găsit pentru turiști deoarece în zonă nu există indicatoare. Pentru a ajunge exact în zona dorită localnicii sunt cei care te pot îndruma către micul lor colț de rai, unde mai ales în anotimpul cald scăldatul devine principalul sport.

Sursă foto: cunoastelumea.ro

Marcel Țăranu este un scafandru profesionist care a achiziționat acest lac cu ani în urmă. Chiar și așa lacul poate fi vizitat de oricine dorește, iar proprietarul nu percepe nici o taxă celor care vin să admire locul sau chiar să facă baie în apa considerată de smarald. Aici a fost amplasată și o trambulină de aproximativ zece metri pentru iubitorii de senzații tari. Referitor la acces acesta se face printr-o peșteră care-i conferă locului și mai multă magie împletită perfect cu o doză de aventură.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol