25 aprilie 2024, 15:56

Descoperă România. Lacurile glaciare Lala, bijuteriile neșlefuite din Munții Rodnei

Majoritatea oamenilor știu de Bâlea Lac însă foarte puțini au auzit de Lacul Lala, acesta este cel mai mare lac de tip glaciar din Munții Rodnei. Având peste 5637,5 metri pătrați și o adâncime de circa 1,10 metri se găsește la o altitudine de 1815 metri. Nu foarte departe de acestă acumulare de apă în sus pe munte se află lacul Lala Mic, iar pentru cei curajoși foarte aproape se ajunge la Vârful Ineu ( se află pe locul doi ca altitudine după Vârful Pietrosu). 

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Ca să înțelegem mai bine cum s-au format diversele formațiuni, trebuie să știm că din lacul Lala Mic pornesc mai multe izvoare care dau viață unei cascade până la Lala mare. După acest traseu apare Râul Lala care este un afluent al Râului Bistrița.

Sursă foto: jurnalspiritual.eu

Circul glaciar întâlnit aici este în fapt o depresiune de ordin circular ce se găsește în mod normal în zonele înalte ale munților, fiind creată prin eroziunea sau prin vechea existență a unui ghețar. În cazul nostru zona seamănă foarte bine cu un amfiteatru înconjurat de pereți abrupți, iar elementele cuprinse aici sunt bazinul (creat în urma presiunii ghețarului asupra substratului), pantele (destul de abrupte) și pragul glaciar care facilitează închiderea circului spre vale.

Sursă foto: timponline.ro – Lala Mare

Toate acestea au fost incluse în Rezervația mixtă „Ineu – Lala”, dar și în cea științifică „Bila – Lala”, mai ales că întreaga zonă ascunde nici mai mult nici mai puțin de 23 de lacuri cu origini glaciare. Despre faună și floră menționăm că cel puțin în zona Lacului Lala este una foarte variată. În acest loc pot fi întâlnite șopârlele de munte, cocoși de mesteacăn sau munte și acvile.

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Mamiferele întâlnite aici sunt cele specifice Munților Carpați, precum urși, lupi, cerbi carpatini, capre negre, marmote și așa mai departe. În funcție de anotimpul în care turiștii ajung aici se poate admira floare de colț, gențiana galbenă și multe altele. Un lucru inedit pentru iubitorii de pescuit este faptul că păstrăvii nu lipsesc de aici, ba dimpotrivă sunt la ei acasă.

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro – Lala Mic

Deși inițial traseul pare inaccesibil pentru cei care nu petrec prea mult timp în natură, nu trebuie să uităm că uneori este bine ca pentru o priveliște atât de impresionantă putem să lăsăm puțin parcată mașina. Traseul pornește de pe DN 17 C, se continuă pe DN 17 D care duce la Rodna și Șanț. Din acest punct se mai poate înainta pentru șase kilometri cu mașina pe un drum forestier urmând ca aceasta să fie parcată. Pornind pe jos drumul până la Lala Mare durează cam două ore, iar cei mai curajoși pot merge până la Lala Mică unde vor rămâne cu siguranță plăcut impresionați de peisaj.

Sursă foto: bloguldecalatorii.ro

Sursă foto cover: ro.pinterest.com – Descoperă idei despre Europa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol