24 aprilie 2024, 23:06

Descoperă România. Legenda tulburătoare a cascadei Vălul Miresei, formată după ce oamenii au plâns câteva zile

Cascada Vălul Miresei, cunoscută și sub denumirea de Răchitele, este situată în localitatea cu același nume, din comuna Mărgău, județul Cluj. Căderea de apă se regăsește în mijlocul naturii și este o adevărată oază de relaxare.

Pe Valea Stanciului, se găsește impunătoarea cascadă ce este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este are peste 30 de metri, iar pe timp de iarnă blocul stâncos al cascadei îngheață, oferind o priveliște de neuitat.

Sursă foto: cluj.com

Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o grandoare şi o sălbaticie aparte, fiind cea mai reprezentativă cascadă din Munţii Apuseni. Se află la o altitudine de 1000 de metri și cele două trepte totalizează o diferenţă de nivel de cca. 30 m. La baza treptei de sus există o scobitură în adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, care seamănă cu un voal.

Legenda locului spune că în vremuri de mult apuse, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Șocați de tragicul accident, nuntașii s-au oprit în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format o cascadă.

Un alt lucru interesant mai puțin știut despre locuitorii din comuna Mărgău este faptul că aceștia au propriul lor grai cunoscut drept limba gomoțască sau gumuțască. Geamgii din zonă, fiind vestiți pe timpuri, au inventat o limbă care putea fi înțeleasă doar de locuitorii din împrejurimi, iar acum această limbă se știe că este unicul argou rural din România. De-a lungul anilor, meseria de geamgiu nu s-a mai practicat, și odată cu dispariția acestui meștesug, s-a pierdut și limba. În prezent mai există doar câteva familii care o pot vorbi.

Accesul auto până la cascadă se face cu mașina (68 de km de la Cluj și 6 km de la Răchitele), drumul fiind asfaltat până la 1 km depărtare de cascadă. Astfel, cascada Vălul Miresei reprezintă o bijuterie a naturii, care încântă privirile turiștilor indiferent de anotimp.

Sursă foto cover: devizitat.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol