25 aprilie 2024, 1:29

Descoperă România. Legendele crescute de localnici în Grădina Zmeilor

Întinsă pe aproximativ trei hectare și unică în lume „Grădina Zemeilor” este de fapt o rezervație naturală protejată de tip peisagistic și geologic care uimește pe oricine prin formele stâncilor sale. Aceasta se găsește foarte aproape de satul Gâlgăul Almașului și de fapt este reprezentarea exactă a unui fenomen de prăbușire sau erodare destructivă a gresiei de Sânmihaiu.

Sursă foto: friendschoices.com

Gresia respectivă este destul de slab cimentată cu numeroase intercalații de conglomerate și pietrișuri. Formele stâncilor au luat curs prin ruperea mai multor blocuri sau formațiuni de gresii din masivul ce formează dealul Închieturi de 376 metri, urmat de căderea unor argile vineții ce se găseau la bază. De fapt în ansamblul uimitor formațiunile pietroase pot fi observate cum sunt îngrămădite într-un mod destul de aleatoriu și ciudat, dar toate aceste lucruri reușesc să confere un aspect și mai interesant asupra zonei care se întinde pe aproximativ cinci hectare. De-a lungul timpului locul respectiv a fost denumit și Cheturi deoarece se crede că aceasta era o referire la dealul din care s-au desprins bucățile.

Sursă foto: imperialtransilvania.com

Întreg ansamblul de stânci dispuse neregulat poartă denumiri de tipul „Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Călugării, Moșu, Soldații, Eva, Căpitanul, Degețelul, Sfinxul și așa mai departe, sau numele unor forme bizare precum ciuperci, ace, turnuri. Toate acestea sunt dispuse la poalele dealului „Dumbrava” și se consideră că intemperiile vremii precum înghețul, dezghețul, vântul, apa, surpările sau prăbușirile au dus crearea aspectului unic din ziua de astăzi.

Sursă foto: travel.ro

Există și o legendă conform căreia se povestește despre existența unei fete îndrăgostită peste măsură de un soldat. Însă mama vitregă a tinerei nu era de acord cu iubirea dintre cei doi și a preferat să-și blesteme fata. Acest lucru a dus la transformarea fetei într-o stană de piatră. În prezent se spune că ea nu mai poate fi observată deoarece a fost distrusă odată cu inundațiile abundente din anul 1973.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol