24 martie 2024, 20:13

Descoperă România. Legendele Sfinxului din apropiere de Băile Herculane

În județul Caraș Severin există un obiectiv turistic nu foarte cunoscut și care a fost descoperit relativ recent. Considerat de-a dreptul o minune a naturii Sfinxul aflat la aproximativ cinci kilometri de Băile Herculane este în sine o formațiune pietroasă. Acesta face parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei care a fost înființat în jurul anului 1900 și cuprinde trei județe, mai exact Mehedinți, Caraș – Severin și Gorj.

Sursă foto: calebatuta.ro

Despre existența Sfinxului știm că este puțin cunoscută în rândul turiștilor, însă acesta veghează ca un paznic neîncetat la poarta Banatului. Ascuns printre copacii din zona drumului la o altitudine de circa 1.000 de metri și la mai puțin de 500 de metri de podul care trece peste râul Cerna, formațiunea din piatră seamănă izbitor cu un chip dacic. Fiind îndreptat cu privirea spre partea vestică își poartă cu mândrie coiful dacic pe cap.

Sursă foto: old.unibuc.ro

Bineînțeles că asemenea obiectivelor turistice din România și în jurul acestui Sfinx s-au conturat multe povești de-a lungul timpului. De exemplu unii oameni consideră că formațiunea se schimbă la față în funcție de poziția pe care o are soarele sau de intensitatea luminii. Alții sunt de părere că seamănă cu un bărbat adormit, dar pe care timpul nu-l poate afecta în nici un fel. O legendă spune că defapt este capul semizeului Hercule și că sunt piatra imensă este bine ascuns ciomagul acestuia, dar și pielea cunoscutului leu din Nemeea care-l proteja pe semizeu de orice străpungere a armelor. Există și o ipoteză conform căreia sfinxul a fost realizat de oameni, însă nimeni nu poate oferii detalii cu exactitate. Specialiștii sunt de părere că Sfinxul a fost realizat strict de ploii, vânt, ninsori și așa mai departe.

Înălțimea monumentului natural fiind de 16 metri în timp ce lățimea ajunge până la opt metri. Zona poate fi considerată mai periculoasă deoarece este formată din roci sedimentare precum gresia, pereți din stâncă și diferite ascunzișuri perfecte pentru vipera cu corn. Despre cunoscutul șarpe se spune că simpla mușcătură poate fi mortală, iar în jurul sfinxului acesta ar fi mai înfricoșător și mare. Acestea fiind spuse nu trebuie să ratăm vegetația din zonă, mai ales că aici poate fi întâlnit liliacul sălbatic denumit în mod științific Syringa vulgaris, ori lumânărica și frasinul.

Din nefericire zona nu beneficiază de trasee amenajate special sau de indicatoare și panouri destinate special informării turiștilor care ajung în zonă. Oamenii care ajung aici trebuie să urmeze indicațiile de mai sus dacă doresc să descopere frumusețea Sfinxului, sau pot discuta cu localnicii care se mândresc cu bărbatul dacic din pădure.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol