19 aprilie 2024, 3:34

Descoperă România. Locul din Europa unde nu a ajuns poluarea

În inima pădurilor Vrâncene, la numai 81 km de Focșani se găsește Soveja. Această comună este mărginită de munți și adăpostește obiective reprezentative pentru România, precum biserica ctitorită de Matei Basarab în 1654 și Mausoleu Eroilor.

Deși este greu de crezut, zona este recunoscută ca fiind cea mai ozonată din Europa. Bine adăpostită de pădurile de brad și pin, poate atrage mii de turiști datorită aerului tare rezultat din poziționarea privilegiată. Este un loc ideal pentru turiștii dornici sa-și petreacă timpul în natură.

Perioada de popularitate și glorie pentru supranumita „Perla Vrancei” a fost înainte de perioada comunistă. Stațiunea era foarte populară pentru clasa mijlocie și mineri. Aceștia veneau aici  pentru a-și trata diferitele afecțiuni respiratorii și pentru înlăturarea durerilor provocate de mediul de lucru.

În ziua de astăzi, cea mai ozonată stațiune din Europa este abandonată și doar ruinele hotelurilor mai amintesc de strălucirea de altă dată. Din fericire, natura încă o poate elibera din uitarea și scoate din anonimat.

Sursă foto: vasilesensual.blogspot.com

Chiar dacă Soveja reprezintă o parte din raiul Vrâncean, aceasta a fost și un colț de iad. Vorbim aici de miile de soldați morți din Primul Război Mondial. În cinstea lor există Mausoleul Eroilor, ierarhizat ca monument funerar.

Sursă foto: haipelanoi.ro

Soveja s-a aflat în anul 1917 în „Triunghiul de foc” – Mărăști, Mărășești, Oituz, unde au avut loc cele mai crâncene lupte din Războiul de Întregire. Respectul și recunoștința românilor pentru miile de vieți curmate în timpul războiului au fost materializate prin ridicarea mausoleului. În acest loc, toți eroii și-au găsit liniștea în pace pentru veșnicie.

Mausoleul arată ca o cetate în formă de cruce, cu acoperișul gândit în formă de cupolă. Fiind construit din piatră și marmură, se întinde pe o suprafață de 550 metri pătrați.

În acest loc se află reînhumați 528 de români, ruși, germani, austrieci și unguri. În fața fiecărei cripte există numele soldaților înhumați. Partea zguduitoare din acest mausoleu o reprezintă osuarul, care adăpostește 1.612 ostași neidentificați.

Sură foto: emigrantul.it

Într-o clădire alăturată a fost amenajat un Muzeu, unde au fost expuse mai multe fotografii, armament și haine ale ostașilor români.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol