20 mai 2024, 6:33

Descoperă România. Lotrişor, singura cascadă care și-a făcut loc printr-un tunel

Cascada Lotrişor se află în Parcul Național Cozia și este singura din România care trece printr-un tunel lung de 20 de metri înainte de cădere.

Căderea de apă a fost realizată artificial în anii ’50, în timpul în care s-a construit și drumul forestier din zona respectivă. Pentru că nu puteau să amenajeze calea de acces din cauza apei, muncitorii au captat cursul printr-un tunel de 300 de metri, săpat în munte.

Sursă foto: evenimentvalcean.ro

În partea stângă a cascadei se află o potecă care urcă până la gura galeriei de unde izvorăște apa. Versantul este abrupt, iar turiştii care se încumetă să pornească în această aventură trebuie să fie atenţi şi să aibă încălţăminte adecvată. Cursul apei pornește de la o înălţime de aproximativ 30 de metri, altitudinea maximă în zona cascadei fiind de 1.509 metri.

Împrejurul cascadei există alte patru trasee de căţărare pe versanţi, dar şi o potecă foarte veche pe care se poate ajunge până în staţiunea Băile Olăneşti.

Parcurgerea traseului montan poate ajunge până la şapte-opt ore, însă este plăcut, de o dificutate medie. Ecosistemul găzduieşte specii preţioase de floră şi faună. Stâncile cu chipuri, denumite „Ciobănaşul”, „Ciobanul”, „Fata”, „Baba Dochia” şi „Ursoaica”, sunt atracţiile pasionaţilor de fotografie.

Sursă foto: drumliber.ro

Accesul spre cascadă se face print-un drum forestier de pe DN 7 înspre Sibiu, cam la 7 kilometri de Călimăneşti-Căciulata. La ieşirea din defileul Oltului rămân de parcurs aproximativ 2 kilometri pe drumul forestier care duce la bazinul hidrografic Lotrişor. Până la cascadă se poate ajunge pe jos sau cu maşina, însă Direcţia Silvică Vâlcea percepe o taxă de poluare.

Sursă foto cover: youtube.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol