23 aprilie 2024, 17:09

Descoperă România. Lucruri mai puțin cunoscute despre Cascada „Izvorul Frumos“

Izvorul Frumos este o cădere de apă care conform mai multor turiști ar semăna destul de bine cu renumita Cascadă Bigăr, însă dimensiunile sale sunt mult mai reduse.

Sursă foto: adevarul.ro

Se crede că această comparație a pornit din zecile de firicele de apă care curg pe un perete de stâncă acoperit dintr-o parte în alta cu mușchi. Apa iese cu putere de sub o stâncă de aproape 50 de metri înlățime. Interesant la această formațiune din Parcul Național Buila-Vânturarița este faptul că adăpostește și un lăcaș de cult. Acesta în trecut era știut de mai toți sub denumirea de Schitul „Izvorul frumos”, iar mai apoi a fost numit „Pahomie de la Izvorul Frumos” deoarece frumoasa cădere de apă se află fix la intrarea în lăcaș.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Izvorul are un debit ieșit din comun atunci când avem parte de precipitații abundente și se revarsă mai apoi în cascade precum Pătrunsa, Poiana Scărișoara sau Valea Morii. Drumul către izvor este unul forestier, acesta în schimb se bifurcă la un moment dat o direcție mergând către Muntele Buila, iar a doua se termină brusc chiar în stânca unde se găsește amplasată cascada. Este bine de știut că în ciuda aspectului înfricosător și sălbatic al muntelui, această experiență se merită din plin deoarece traseul este de-a dreptul spectaculos.

Sursă foto: lataifas.ro

Un alt lucru de menționat ar fi acela că Biserica Ortodoxă Română consideră Izvorul Frumos unul dintre cele 33 de izvoare „tămăduitoare” din țara noastră. Mai ales că aceasta se găsește destul de apropae de stațiunea balneară Băile Olănești unde sunt înregistrate un număr de 31 de izvoare cu diverse proprietăți terapeutice. Din numărul total al acestora în schimb în ziua de astăzi sunt funcționale doar 17.

Sursă foto cover: informatii-romania.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol