19 aprilie 2024, 6:19

Descoperă România. Mănăstirea Bârsana, oaza de liniște din Maramureș

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Maramureș este Mănăstirea Bârsana, care a fost prima dată atestată documentar în anul 1390, fiind încadrată la proprietățile familiei voievodale Dragoș.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Mănăstire se află pe Valea Izei la 20 de km de Sighetul Marmației și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Vechea mănăstire din lemn este esența așezământului bisericesc, aceasta suferind mai multe transformări de-a lungul timpului. Din cauza invaziei tătarilor din 1717, Mănăstirea Bârsana a fost incendiată, iar în 1720 se construiește o altă biserică de lemn care urmează a fi desființată în 1791. Din teama de profanare și distrugere a Bisericii, credincioșii au mutat-o în 1806 în apropierea satului. Pe lângă aceasta, ansamblul Mănăstirii Bârsana este format din Biserica Nouă a mănăstirii, cu hramul Soborul Sfinților 12 Apostoli, altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casă duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul, potrivit travelguideromania.

Sursă foto: costintanasescu.com

Construcția s-a realizat după tradiția locală, sub îndrumarea arhitectului Cordoș Dorel. Biserica nouă are o înălțime de 57 de metri și a fost realizată între 1993-1995. Biserica are două nivele: demisol și parter și au elemente care pun în evidență elemente specific maramureșene. coperisul de sindrilă de brad este lucrat în stil „coadă de rândunică”. Crucea de fier cântărește 500 de kilograme și are o înalțime de 7 metri.

Biserica mănăstirii Bârsana este a doua cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa.

Sursă foto cover: blog.hotelguru.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol