10 iunie 2022, 21:55

Descoperă România. Mănăstirea Bixad, cel mai vestit loc de pelerinaj din nord-vestul țării noastre

Mănăstirea Bixad este un lăcaș de cult ortodox amplasat în comuna omonimă din județul Satu Mare. Aceasa poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel fiind ridicată în anul 1769 și sfințită în anul 1771. Acest lăcaș de cult păstrează planul arhitectural bizantin sub formă de cruce greacă, iar deasupra pronaosului se află un turn acoperit în stil baroc adăugat în prima parte a secolului al XX-lea.

Sursă foto: temple-tour.eu

Deși transformată în parohie încă din anul 1948 în ultima parte a perioadei comuniste acesta biserică a fost defințată. A urmat o etapă destinată special lucrărilor de reabilitare atât la interior cât și la exterior, fiind repictată toată biserica.

Acest loc este foarte cunoscut în țară și atrage anual sute de oameni din județe precum Bihor, Maramureș, Sălaj și așa mai departe, deoarece aici se găsește o icoană cu Maica Domnului considerată specială de către creștinii ortodocși. Practic se poate discuta despre un intens turism religios cu tradiții îndrădăcinate, cu sute de pelerini ce ajung aici la mai toate sărbători asemenea zilei de 15 august când este Adormirea Maicii Domnului, opt septembrie când este Nașterea Maicii Domnului, 29 august când este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și 14 septembrie când are loc Ziua Sfintei Cruci.

Sursă foto: doxologia.ro

Este bine de știut că pentru aceia care vin de departe biserica dispune de locuri de cazare, iar pentru a face cât mai cunoscute obiceiurile din zonă se dorește deschiderea unui muzeu special pentru tradiții sau obiceiuri etnografice, bisericești, populare, ori de folclor și ateliere de cusături specifice locului.

Sursă foto cover: turism-taraoasului.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol