12 august 2020, 18:43

Descoperă România. Mănăstirea Ciolanu, o oază de liniște în agitația cotidiană

La aproximativ 40 de kilometri de orașul Buzău într-o zonă parcă ruptă din povești este amplasată Mănăstirea Ciolanu. Înconjurată de păduri și foarte aproape de Tabăra de Sculptură de la Măgura, aici este locul perfect pentru un moment de evadare din agitația cotidiană. 

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Intrarea în lăcașul de cult este una de-a dreptul impunătoare, iar în curte există două biserici amplasate la o distanță relativ mică una de cealaltă, fiind construite la sute de ani diferență. Aici se poate observa și un mic cimitir în care odihnesc mai multe personalități importante pentru lumea spirituală a creștinilor din România. Mănăstirea este cea mai importantă așezare călugărească din Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei.

Sursă foto: trecator.ro

Ciolanu este atestată documentar în secolul al XVI-lea, iar în zona aceasta se presupune că au existat în trecut sălașe de călugări pustnici, ba chiar și un schit în jurul secolelor XIV – XV. În urma unor cercetări arheologice din jurul secolului al XVI-lea, au fost descoperite mai multe oseminte străvechi despre care se consideră ca au aparținut pustnicilor care s-au perindat prin acest loc cu foarte mult timp înainte de construcția bisericilor. Chiar de la aceste oseminte se presupune că provine și numele de Ciolanu.

Sursă foto: carpathian-gardens.com

După o perioadă mai dificilă pentru așezământ starețul Vasile din Poiana Mărului a dorit să reorganizeze mănăstirea așa că în anul 1763 a reușit să aducă aici 12 călugări din muntenia și moldova. În anul 2003, drept recunoștință pentru ajutorul adus bisericii acesta a fost canonizat de către Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Sursă foto: vizitaticarpatiidecurbura.ro

Legat de picturile din biserici care sunt de-a dreptul fascinante se știe că sunt realizate în frescă chiar de către monahul Elisei între anii 1850 respectiv 1855, iar mai apoi au fost renovate de către G. Georgescu în anul 1885, pentru ca ultima oară să fie curățate de către un zugrav din Buzău pe nume Ion Potlogea în anul 1980.

Sursă foto: amfostacolo.ro

În acest loc și-a desfășurat activitate pentru scurt timp și Seminarul Teologic Liceal Ortodox Monahal „Sfântul Grigorie Palama”, de pe urma cărora au terminat chiar două promoții în anul 2002 și în 2003. În ziua de astăzi la mănăstire trăiesc 14 oameni, dintre care unul ocupă funcția de stareț și altul este părintele egumen, toți reușind să ducă mai departe tradiția vieții monahale.

Sursă foto cover: arhiepiscopiabzvn.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.