Mănăstirea Mraconia se găsește în județul Mehedinți, mai exact în comuna Duhova la numai 15 kilometri spre vest de orașul Orșova. Impresionant la acest lăcaș de cult este faptul că este poziționt pe malul stâng al Dunării. Fluviul formează în zona respectivă cel mai spectaculos defileu de pe tot parcursul său (intre Orșova și Moldova Nouă).
Locul pe care a fost ridicată mănăstirea purta denumirea de „la balon” deoarece aici era un punct de observație. Lacașul de cult în trecut era cunoscut sub denumirea de mănăstirea din Valea Dunării ori Ogradena Veche, iar despre cuvântul actual „mraconia” știm că înseamnă un loc ascuns sau apă întunecată.
Despre actuala construcție putem spune că a fost ridicată chiar pe locul fostei mănăstiri Mraconia din valea cu același nume. Conform mai multor mărturii documentare lăcașul a existat în acest loc încă de pe la mijlocul secolului al XV-lea, iar anumiți specialiști consideră faptul că aceasta a fost ctitorită încă din anul 1453 și refăcută mai apoi în anul 1800. Atestată din punct de vedere documentar încă din anul 1453, aceasta a fost distrusă în perioada războiului ruso-austro-turc care a avut loc între anii 1787 respectiv 1792. Pentru mănăstire urmând o perioadă de refacere și o nouă demolare în anul 1968.
Astfel, chiar dacă de-a lungul timpului mănăstirea a fost mai mult dărâmată, în anul 1788 aceasta încă era populată, iar în 1800 vechea tencuială de la interior era vizibilă. Despre anul 1823 se știe că a fost unul important deoarece atunci a fost găsit printre ruine vechiul sigiliu al lăcașului de cult pe care se găsea inscripția slavonă: „Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735„, conform crestinortodox.ro. Mai apoi în anul 1853 a avut loc o altă descoperire remarcantă, de sub aceleași ruine a fost scoasă la suprafață o incoană cu Maica Domnului. Aceasta mai târziu a fost dusă de către pictorul Victor Schram originar din Munchen la o expoziție din Viena.
În anul 1931 drept urmare a formării unui așa zis Comitet de acțiune au fost începute lucrările de reconstrucție a mănăstirii, iar mulțumită monahului Alexe Udrea deja în anul 1947 construcția era ridicată și acoperișul era perfect realizat din șindrilă. Timpul a trecut și în anul 1967 au fost începute lucrările de constucție a hidrocentralei Porțile de Fier I.
Acest lucru a condus încă o dată la demolarea așezământului monahal, din păcate în mod definitiv deoarece ruinele au fost inundate de apele Dunării, iar Mănăstirea nu a mai primit dreptul de a reconstrui pe acel loc. Datorită trecutului său zbuciumat din anul 1989 Mitropolia Olteniei a avut inițiativa de a reînființa Mănăstirea Mraconia. Astfel, în anul 1993 a fost pusă prima piatră de temelie l-a biserica nouă și pentru că lucrurile au evoluat normal și firesc între anuii 1999 respectiv 2000 edificiul a fost finalizat.
Actuala Mănăstire a primit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfânta Treime. Construcția a fost realizată dintr-un zid de cărămidă ordonat în formă de cruce, fiind compartimentată în altar, naos, pronaos și un superb pridvor deschis. În ziua de astăzi în Mănăstirea Mraconia trăiește o obște de călugări, iar locul este unul de-a dreptul impresionant.
Sursă foto cover: pressalert.ro
2 comentarii