25 aprilie 2024, 6:41

Descoperă România. Mănăstirea Viforâta, singura lavră domnească din țara noastră care are două starețe

Mănăstirea Viforata este amplasată în satul care poartă același nume din comuna Aninoasa județul Dâmbovița. Aceasta este o mănăstire de maici despre care se știe că a fost datată încă din secolul al XV-lea. La numai șapte kilometri de Târgoviște mănăstirea a fost ctitorită de către Vladislav Voievod Basarab.

Edificiul a fost ridicat de către Vlad Vodă Înecatul, iar conform unor autori acest lucru a avut loc drept mulțumire pentru biruința de la Viișoara din anul respectiv. Trebuie să menționăm faptul că Vlad Vodă a fost fiul lui Radu cel Mare.

Sursă foto : viziteazaaninoasa.ro

Mănăstirea Viforata nu se afla în schimb în grațiile vizitatorilor fostei capitale a Țării Românești întrucât se găsea în afara orașului Târgoviște și din acest motiv se consideră că nu au fost păstrate suficiente mențiuni din vechime despre aceasta. Lăcașul de cult a fost citat documentar în anul 1557, iar mai apoi în anul 1637 a fost refăcută din temelii de către Matei Basarab. Construcția este ctitorită de către Vlad Înecatul, iar mai apoi reabilitată de către Leon Tomsa în anul 1629 și mai apoi de către Brâncoveanu în anul 1713.

Sursă foto: manastireaviforata.ro

Mănăstirea Viforata este singura lavră domnească din țara noastră care are două starețe, una tânără și una în vârstă. Tot aici există trei hramuri și trei ctitori, mai exact Vlad, Matei Basarab, iar mai apoi Constantin Brâncoveanu cu soția sa pe nume Marica Doamna.

Edificiul este protejat de ziduri cu lățimea de circa un metru, iar în curtea acesteia sunt păstrate încă multe obiecte de valoare. Catapeteasma este și ea deosebită întrucât este realizată din tei aurit de către Karl Stork și protejează icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe.

Sursă foto: crestinortodox.ro

În cadrul aceluiași complex se mai găsește un muzeu care a luat ființă în anul 1971. Aici sunt expuse diverse piese de artă religioasă, precum nenumărate cărți vechi, icoane, obiecte de cult, cruci din anii 1704 respectiv 1717 și o colecție destul de mare de artă medievală.

În cimitirul mănăstirii de aici se găsește mormântul funerar al cunoscutului general Matei Vlădescu (erou al războiului de independență), dar și mormântul profesorului Vasile Vizante cel care a apărat rasculații din anul 1873 a județului Giurgiu.

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol